12 december 2023 – Kindervragen – Column van de burgemeester

12 december 2023

Kindervragenuur

Op de derde dinsdag van november gebeurde in ons gemeentehuis iets unieks. Voor de eerste keer was er een kindervragenuur. En wel in de nieuwe raadszaal die nog niet helemaal klaar is voor vergaderingen.

De gemeenteraad besloot vorig jaar dat er ieder jaar rond de internationale dag van de rechten van het kind een kindervragenuur wordt georganiseerd. Leerlingen van groep 7/8 van een aantal basisscholen stellen dan vragen aan de wethouders, de raadsleden en de burgemeester.

Op 21 november was het dus zover. De leerlingen zaten als ‘schoolfractie’ bij elkaar. Het ging om de ‘fracties’ Rehoboth (Geldermalsen), Jan Harmenshof (Geldermalsen), Goudenstein (Haaften) en De Kievitsheuvel (Hellouw). Wat leuk om hun serieuze blikken te zien. Ze vonden het vast spannend. En ik ook. Ik hield er rekening mee dat iemand ‘per ongeluk’ een microfoon zou uittesten door iets te roepen. Dit overkwam mij ooit in een andere gemeente. En toen iemand eenmaal begon, volgden anderen ook en moest ik ze toch ietwat streng toespreken. Maar hier was niemand ondeugend. Complimenten!

De leerlingen hadden op school nagedacht welke vragen ze wilden stellen. Gelukkig hadden ze de vragen op tijd doorgegeven. De wethouders en de raadsleden konden dus hun antwoord voorbereiden. Ik vond dit eigenlijk wel een goed voorbeeld voor een vergadering van de gemeenteraad.  

De volgende vragen kwamen naar voren. ‘Hoe kan het kruispunt bij de Action in Geldermalsen veiliger worden?’ ‘Wat wordt er gedaan tegen vernielingen in speeltuinen?’ ‘Kunnen er meer voetbalveldjes komen?’ ‘Hoe zet de gemeente zich in voor het milieu?’ ‘Kan er een trapveldje in Haaften komen?’ En iets heel anders: ‘Hoe denkt u over het christendom en christelijke scholen?’ Allemaal uitstekende vragen.

Wie weet, zaten er wel politici in de dop in de zaal. We hadden maar een uur. Daarom hadden we geen tijd voor andere vragen of discussie. Dat zou de vergadering misschien nog leuker hebben gemaakt. Bedankt jongens en meiden voor jullie betrokkenheid! Uiteraard ook dank aan onze ervaren politici en bestuurders voor hun antwoorden.

Dit is de laatste column van dit jaar. Het is tijd voor een korte winterstop. Daarom wens ik iedereen nu alvast goede Kerstdagen en een veilige en gezellige jaarwisseling.