Stookontheffing

Het is niet toegestaan om afvalproducten te verbranden in de buitenlucht. Er is één uitzondering: het verbranden van besmettelijk ziek hout van bedrijven. Voordat u dat mag verbranden heeft u een stookontheffing nodig. Een ontheffing vraagt u aan via de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Hiervoor maakt u gebruik van het aanvraagformulier.

De gemeente heeft ook regels voor vreugdevuren en kampvuren. Vragen hierover kunt u stellen aan team apv via teamapvvergunningen@westbetuwe.nl

Belangrijk om te weten

De regels voor het verbranden van besmettelijk ziek hout van bedrijven staan in:

Aanvraag

Alleen het verbranden van besmettelijk ziek hout van bedrijven is toegestaan als u daar een stookontheffing voor heeft. Een stookontheffing vraagt u aan bij de Omgevingsdienst Rivierenland. U gebruikt hiervoor onderstaand aanvraagformulier. Print dit formulier uit. Nadat u het formulier hebt ingevuld stuurt u het op naar de ODR. Dat kan op twee manieren:

 • Per post: ODR, ter attentie van team Vergunningen Milieu, Postbus 6267, 4000 HG Tiel. De dag van ontvangst van uw aanvraag is de aanvraagdatum.
 • Per mail: post@odrivierenland.nl. Schrijf in de onderwerpregel: ter attentie van team Vergunningen Milieu Spoed.

Kosten stookontheffing

U betaalt leges voor het behandelen van uw aanvraag. De legeskosten staan in de bijlage hieronder.

  Vragen en antwoorden

  Hoe lang van te voren moet ik een stookontheffing aanvragen als ik besmettelijk ziek hout wil verbranden?

  Alleen als u een bedrijf hebt waar u te maken heeft met besmettelijk ziek hout kunt u een ontheffing aanvragen. Dat doet u minimaal één werkdag van te voren. U mag pas stoken na toestemming van de ODR.

  Als ik een stookontheffing heb gekregen voor het verbranden van besmettelijk ziek hout van mijn bedrijf, aan welke stookvoorschriften moet ik me dan houden?

  U heeft een ontheffing gekregen om besmettelijk ziek hout van uw bedrijf te verbranden. U moet u houden aan een aantal stookvoorschriften. Die voorschriften staan in artikel 7 tot en met 10 in beleidsregels voor het verbranden van hout in de open lucht gemeente West Betuwe. externe-link-icoon

  Ik heb geen bedrijf maar wel besmettelijk ziek hout en/of ander hout. Ik krijg geen stookontheffing. Wat moet ik dan doen met het hout?

  U mag het hout niet verbranden. Als particulier kunt u het volgende doen:

  • Het houtafval naar de milieustraat van Avri brengen
  • Het houtafval aanbieden aan een compostbedrijf. Er zijn erkende verwerkingsbedrijven voor besmettelijk ziek hout.  
  • Afvoeren in de container in de groene container voor groente-fruit- en tuinafval.

  Meer informatie?

     Heeft u vragen over de stookontheffing? Neemt u dan contact op met de ODR.

  • Telefoon:  0344-579 314 van maandag t/m donderdag van 09:00 uur tot 17:00 uur en op vrijdag tot 13.00 uur.. Post: Postbus 6267, 4000 HG Tiel
  • E-mail: info@odrivierenland.nl