Natuurlijk begraven in Ophemert

In 2023 is de algemene begraafplaats in Ophemert uitgebreid met een natuurlijke begraafplaats.

Natuurlijk begraven

Een natuurlijke begraafplaats is een begraafplaats met een natuurlijke uitstraling waarbij het graf opgaat in een natuurlijke omgeving. Hierbij worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. 

Het grafrecht wordt uitgegeven voor zestig tot honderd jaar. Het is mogelijk graven te reserveren. Een graf op de natuurlijke begraafplaats is voor één persoon. 

Speciale voorwaarden 

Voor het begraven op de natuurlijke begraafplaats stellen we speciale eisen  aan de kist en materialen die mee begraven worden. De kist is van onbehandeld hout. De kleding en kistbekleding zijn afbreekbaar. In plaats van een stenen grafmonument, mag u een onbehandelde houten boomschijf plaatsen. Daarop kunt u de naam van de overledene laten graveren. 

Inrichting natuurlijke begraafplaats

De begraafplaats is ingericht met natuurlijke materialen. Het hoofdpad is een stabiele ondergrond van gras zodat deze altijd goed begaanbaar is. De  grafvelden zijn ingezaaid met een wildbloemenmengsel. De paden worden regelmatig gemaaid, het wildbloemenmengsel twee keer per jaar.

Tarieven

De tarieven voor natuurlijk begraven staan in de tarieven Lijkbezorgingsrechten 2024externe-link-icoon op de website van officiële bekendmakingen. 

Let op: het te betalen bedrag bestaat uit het grafrecht, de begraafkosten en het algemeen onderhoud begraafplaatsen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met onze medewerkers van de begraafplaatsadministratie, telefoon 0345 - 72 88 00 of e-mail begraafplaatsen@westbetuwe.nl.