Jeugdadviesraad

De jongeren in de Jongerenadviesraad West Betuwe gaan enthousiast aan de slag. De Jongerenadviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan burgemeester, wethouders en raadsleden. Dit doen ze over onderwerpen die vooral de jeugd aangaan. Met elkaar leveren ze een waardevolle en creatieve bijdrage aan de lokale politiek en het beleid.

De Jongerenadviesraad bestaat uit 18 leden uit 11 verschillende kernen in de gemeente. Ze zijn creatief, niet bang om hun mening te geven en weten wat er onder hun leeftijdsgenoten speelt.

Een vraag, opmerking of goede tip? Neem contact op met de Jongerenadviesraad via contact@jongerenraad-westbetuwe.nl

Belangrijke onderwerpen

Een van de ’onderwerpen is ‘mentale gezondheid’. Eén van de jongeren geeft aan: “Burn-out onder jongeren komt best veel voor. Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren hier met elkaar over kunnen praten”. Ook verkeersveiligheid en activiteiten voor jongeren staan in de top 3. Het is duidelijk dat de jongeren goed weten wat er speelt.

Vragenlijst mentale gezondheid

Over het onderwerp ‘mentale gezondheid’ heeft de Jongerenadviesraad een vragenlijst verstuurd naar alle middelbare scholen en enkele organisaties in West Betuwe. Met de vragenlijst willen ze inzicht krijgen. Is er bijvoorbeeld behoefte aan een platform waar jongeren terecht kunnen met hulpvragen? De vragenlijst invullen? Dat kan hier. externe-link-icoon

Jeugdlintje

De jongerenadviesraad ontwikkelt zich. Het is iets van, voor en door de jongeren. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente.  Zo hebben zij al een gevraagd advies gegeven over het waarderen van jongeren. Veel West Betuwse jongeren dragen op een positieve manier bij aan de leefbaarheid binnen de kernen. Dit blijft nog vaak onderbelicht. Met een tastbare waardering wil de gemeente de betrokkenheid van jongeren onderstrepen. Dit heeft geleid tot het uitreiken van de eerste jeugdlintjes in 2022.

Ambitie jongerenparticipatie

De jongerenadviesraad is een belangrijk onderdeel van de totale aanpak jongerenparticipatie in West Betuwe. In West Betuwe vinden we het betrekken van jongeren belangrijk. We willen hun stem horen en er naar luisteren. We initiëren daarom een doorlopende ‘participatielijn’, voor jongeren vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar tot 22 jaar. De jongerenadviesraad is een belangrijke aanvulling op programma’s als Democracity (voor 10 jarigen) en Maatschappelijke Diensttijd (vanaf 16 jaar).