Herdenken

Steeds meer belangstelling voor herdenking 75 jaar bevrijding West Betuwe

Na een oproep van wethouder Rutger van Stappershoef in het najaar van 2019 blijken steeds meer verenigingen en instellingen actief een bijdrage te willen gaan leveren aan een programma ter herdenking van 75 jaar bevrijding het komende voorjaar. West Betuwe wil als gemeente stimuleren, verbinden en faciliteren. Ze legt echter nadrukkelijk het initiatief op dit vlak bij de lokale gemeenschap.

Op woensdagavond 20 november organiseerde de gemeente in het gemeentehuis in Geldermalsen een herdenkingscontactavond. Doel van de avond was kennismaking met allerlei initiatieven die zich via een korte pitch konden presenteren. Daarnaast konden de aanwezigen die avond ook benutten om waar mogelijk de onderlinge samenwerking te zoeken. Er was voldoende ruimte voor het uitwisselen van allerlei ideeën. Vanuit de gemeente gaven wethouder en betrokken ambtenaren aan wat organisatoren van de gemeente mogen verwachten. Daarbij gaat niet alleen om praktische ondersteuning, maar ook om een bescheiden financiële bijdrage.

Sindsdien is het enthousiasme alleen maar gegroeid. Lokale organisatoren zijn volop bezig met voorbereidingen. Het gemeentelijke subsidiebudget is verdeeld. Eind maart valt er bij alle huishoudens een bevrijdingskalender in de bus. Op deze kalender ook informatie over de jaarlijkse Dodenherdenkingen en Oranjefestiviteiten.

Omdat sommige organisaties nog wat meer tijd nodig hebben om alles concreet ingevuld te krijgen, omvat de bevrijdingskalender geen totaaloverzicht. Aanvullingen en wijzigingen dus voorbehouden. Houd hiervoor deze website in de gaten en volg ons ook via social media.