14 november 2023 - Rode potlood - Column van de burgemeester

14-11-2023

Rode potlood

Over acht dagen is het zo ver. Op woensdag 22 november mogen kiezers het rode potlood gebruiken om een hokje te kleuren voor een kandidaat voor de Tweede Kamer. Het is een groot voorrecht dat we in een democratie met kiesrecht leven. Het kiesrecht is een van de belangrijkste grondrechten. Er zijn heel veel landen in de wereld waarin het kiesrecht, zoals wij dat kennen, niet bestaat.

We mogen echter in volledige vrijheid onze keus maken. Zo hebben we invloed op de manier waarop ons land wordt bestuurd.

Het is eigenlijk best ingewikkeld om een keus te maken. Er doen 26 partijen mee. In totaal zijn er maar liefst 1.126 kandidaten. Bij een aantal landelijk bekende partijen hebben de meeste mensen wel een bepaald beeld. Er zijn ook partijen waar weinig mensen van gehoord hebben. Bijvoorbeeld de PartijvdSport, waarbij ik niet weet of het ‘voor de’ of ‘van de’ is. Of LEF, waar een aantal minderjarigen op de lijst staat.

Gelukkig zijn er digitale stemhulpen die je kunt gebruiken bij het maken van een keus. Ze geven inzicht in de standpunten van partijen. De Stemwijzer telt dertig stellingen, waar eens of oneens kan worden aangegeven. Je kunt tussendoor opzoeken hoe partijen erover denken. De eindscore geeft aan welke partij het dichtst bij jouw mening komt. Bij het Kieskompas zijn er ook dertig stellingen. Je hebt vijf mogelijkheden van helemaal eens tot helemaal oneens. Je kunt niet tussendoor nagaan wat politieke partijen van de stelling vinden. Uiteindelijk komt er een grafiek van partijen waar jouw standpunt het meeste mee overeenkomt.

Tot slot vier adviezen:

  1. Gebruik in elk geval je stem. Ze is van grote waarde.
  2. Maak tijd om de stemhulpen uit te proberen.
  3. Slaap nog een paar nachtjes over de uitkomsten.
  4. Bepaal je uiteindelijke keus en ga welgemoed naar de stembus.