Inwoners Lionne en Albert hebben een tuin vol bijen en vlinders

Het #WestBetuweWarmtOp ervaringsverhaal van Albert en Lionne inclusief praktische tips voor je eigen biodiverse tuin.

Madeliefjes, libellen, boterbloemen en zelfs een goudhaantje. Wethouder Joke van Vrouwerff genoot van alle bloemen, bijen en vlinders die ze zag tijdens haar bezoek aan de biodiverse tuin van Lionne van Drunen en Albert Vliegenthart in Ophemert. “Naast een mooi schouwspel, verhoogt het onze comfort en scheelt het ook in de energiekosten”, vertelt Albert.

Tegels eruit, planten erin 

Tijdens de Week van Ons Water in oktober 2023 heeft Lionne van Drunen in De Knop een lezing gegeven over hoe zij, mede met gemeentesubsidies, haar tuin watervriendelijk heeft gemaakt en heeft omgetoverd tot een paradijs voor vogels en insecten. Ter voorbereiding hierop kwam wethouder Van Vrouwerff persoonlijk langs om haar tuin te bekijken en daarmee aandacht te vragen voor minder steen en meer groen in tuinen. “Het lijkt wel op de tuinen van eerder: natuurlijk en authentiek. Een tuin waar ik van houd. Van mij hoeft het niet zo strak. Zelf heb ik de Linge als mijn achtertuin. En ook dat verveelt nooit. Er is altijd wat te zien. We vergeten soms om goed om ons heen te kijken. Ons te verwonderen over wat er allemaal onder onze neus gebeurt”, vertelt de wethouder.  

Subsidie om te vergroenen

Gemeente West Betuwe stimuleert haar inwoners om hun tuin watervriendelijker te maken, om op die manier weersextremen op te vangen. Zoals zware regenbuien of juist droogte. Daarom is de subsidie ‘klimaat, water en riolering’ in het leven geroepen, bijvoorbeeld voor het vergroenen van de tuin. Zo hebben Lionne en Albert subsidie ontvangen voor de regenton, het uitgraven van de vijver, tegel eruit, groen erin en begroeiing (bomen). Zie hier de beschikbare subsidieregelingenexterne-link-icoon.

Hittestress verminderen

Samen met haar vriend Albert Vliegenthart, auteur en een bekende ecoloog op het gebied van vlinders, beleeft Lionne veel plezier in het vergroten van de biodiversiteit in hun tuin. Dit hebben ze gedaan door een betere waterberging te realiseren en hittestress te verminderen. Enthousiast vertelt ze: “Wij zijn nu 1 jaar aan het inventariseren hoeveel dieren en planten we in onze tuin zien die hier van nature voorkomen. Dit zijn al 500 soorten: van spontaan opkomende inheemse planten tot en met insecten zoals nachtvlinders en vogels. Dat vinden wij al een goede score voor 1 jaar.” 

Water vasthouden

Een extra voordeel: meer groen houdt niet alleen water vast; het is ook mooier, verkoelender tijdens hete zomerdagen en versterkt de biodiversiteit. Waterbehoud en water vasthouden is ontzettend belangrijk. Meer variatie is ook minder overlast. “Je hebt minder overlast van water, van warmte, van kou en van beestjes. Wij hoeven onze tuin nauwelijks te besproeien en toch is ons gras vaak fris groen”, vertellen Lionne en Albert.

Handige tips

Extra mooi is dat je er geen groene vingers of grote tuin voor nodig hebt. Met een paar planten kun je al het verschil maken. Vergroenen is dus voor iedereen weggelegd. Zeker met de beschikbare subsidieregelingenexterne-link-icoon en door het toepassen van de handige tips die Lionne heeft gedeeld. Samenvattend: zorg voor meer variatie, tuinier niet te netjes, laat wat delen liggen, vang regenwater opexterne-link-icoon en bewater hier de planten mee en vergeet niet te genieten van al het natuurschoon om je heen. Maak je tuin dus ook hoosbui- en hitteproof.

Tips van Lionne 

  • Gebruik ook inheemse planten 
  • Benut (on)kruid als bodembedekkers 
  • Pas de planten aan op de bodemsoort 
  • Plant bloemen met verschillende bloeitijden 
  • Gebruik bloemen van verschillende types en met verschillende bloemdieptes 
  • Maai niet te vaak, voer af en, slingerend maaien, laat delen staan 
  • Laat (een deel van) de gevallen bladeren liggen en uitgebloeide planten staan in de winter 
  • Alleen besproeien met regenwater, wees niet te bang dat planten het te zwaar hebben, maak gras niet lui

Informatie van de gemeente

Het klimaat verandert. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Inspelen op deze klimaatverandering en goed omgaan met water kan de overheid niet alleen. Daar hebben we u bij nodig! Inspelen op klimaatverandering is makkelijker dan u denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis of bedrijf kunt u al veel bereiken. Tips voor zelf duurzaam doen.externe-link-icoon

#WaterbewustWestBetuwe