Zonneconsulent voor bedrijven en instellingen in West Betuwe

20 dec 2022
Bedrijven en instellingen die nadenken over zonnepanelen op het dak van hun pand kunnen ook de komende periode gebruik maken van een gratis onafhankelijk advies van een zonneconsulent.

De gemeente West Betuwe wil bedrijven en instellingen stimuleren om werk te maken van een zonnedak. Daarvoor werkt de gemeente samen met Energie Samen Rivierenland.

De afgelopen jaren maakten al 62 bedrijven en instellingen gebruik van het advies van de zonneconsulent. Met succes. Zo ook Fruitbedrijf De Hoenderik. Alexander van Setten, zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland, vertelt:

‘Fruitbedrijf De Hoenderik heeft gebruik gemaakt van het onafhankelijke zonadvies. Zij hebben nu 187 zonnepanelen op hun dak liggen. Hiermee wekken zij tussen de 50.000 en 60.000 kWh per jaar op. Hiermee compenseert De Hoenderik het eigen energieverbruik en verduurzaamt het bedrijf. We hadden vooraf berekend dat zij de investering in zes jaar terug zouden verdienen. Met de huidige energieprijzen is de terugverdientijd nog gunstiger. Daarom willen we meer bedrijven en instellingen op deze manier helpen met advies. Ook bedrijven die twijfelen over de mogelijkheden.’

Bedrijven en instellingen ontvangen brief

Bedrijven en instellingen met mogelijk geschikte daken ontvangen binnenkort een brief van de gemeente. Met daarbij een folder van Energie Samen Rivierenland. Het gaat om bedrijven en eigenaren van panden die geselecteerd zijn op een aantal voorwaarden.

Zonneconsulent adviseert

De zonneconsulent van Energie Samen Rivierenland komt bij bedrijven en instellingen langs op uitnodiging. Hij checkt dan het dak en bespreekt gegevens, bijvoorbeeld over het energieverbruik en de dakconstructie. Vervolgens krijgt de bedrijfseigenaar een schriftelijk advies met een businesscase. Hiermee kan hij of zij zelf aan de slag. In de businesscase staan onder meer de kosten en opbrengsten van de investering. Deze maken inzichtelijk wat de terugverdientijd is.

Twijfel over dakconstructie?

Sommige bedrijfseigenaren twijfelen of hun dakconstructie geschikt is voor zonnepanelen. Een constructierapport biedt daarover uitsluitsel. Joke van Vrouwerff, wethouder Duurzaamheid en Platteland: “De constructeur geeft aan of het dak stevig genoeg is voor zonnepanelen. Als blijkt dat een zonnedak niet mogelijk is, dan neemt de gemeente de kosten van het constructierapport voor haar rekening. Dit is een tijdelijke actie met een maximum van 800 euro per rapport. Gaat de plaatsing wel door, dan worden de kosten van het rapport verwerkt in de businesscase. Vaak is er meer mogelijk dan gedacht.”

Over Energie Samen Rivierenland

Energie Samen Rivierenland is een lokale, coöperatieve energiebeweging zonder winstoogmerk, die duurzame energie-initiatieven aanjaagt en versterkt. Ze zijn onafhankelijk, lokaal geworteld en hebben ruime ervaring. Geen brief ontvangen, maar wel geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op via 085 01 61 411 of zonadvies@energiesamenrivierenland.nl.

Lokale omroep voor Rivierenland en Vijfheerenlanden SRC interviewde Joke van Vrouwerff en Alexander van Setten.