Peuter bij een arts van het consultatiebureau

Wethouder Zorg doet oproep: “Laat iedereen vaccineren”

29 maart 2024
Dorpen en stadjes

Wethouder Zorg, Jan de Geus, is bezorgd over de gevolgen nu steeds minder inwoners hun kinderen laten vaccineren tegen infectieziekten. Hij roept ouders op om hun kinderen (alsnog) te laten vaccineren zodat de vaccinatiegraad in de gemeente snel omhoog gaat. De Geus beseft heel goed dat vaccineren een vrijwillige keuze is. “Maar het is ook niet vrijblijvend. We zijn verantwoordelijk om elkaars kinderen te beschermen.”

Veel vaccinatielocaties

In West Betuwe is al jaren extra aandacht voor het vaccineren. Er zijn veel vaccinatielocaties in de gemeente. Op het consultatiebureau in Geldermalsen kan iedere dag van de week een afspraak gemaakt worden voor een vaccinatie. Ook is er 2x per week een inloopspreekuur waar geen afspraak voor nodig is. In Asperen is Sante 2 dagen per week geopend. Als het voor ouders echt een probleem is om naar de vaccinatielocatie te komen is het mogelijk om een huisbezoek in te plannen. Bij Sante is het ook mogelijk om kinderen jonger dan 14 maanden te vaccineren. Meer informatie hierover via Sante. Voor kinderen vanaf 4 jaar verzorgt de GGD de vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. 

Meer vragen en vaccinaties

De Geus: “Sante heeft ons laten weten dat er in de afgelopen week (week 18-22 maart) meer vragen zijn gesteld en er meer vaccinaties zonder afspraak zijn gegeven. Waaronder ook kinderen ouder dan 14 maanden die nog geen enkele vaccinatie hebben gehad. Dat is goed nieuws. We hopen dat er meer ouders (inhaal)vaccinaties komen halen. Om kinderen goed te beschermen tegen de meeste infectieziekten is namelijk een vaccinatiegraad van minstens 90 procent nodig. 

Informatie over vaccineren

Sante Partners verzorgt in onze gemeente alle vaccinaties voor moeder en kind tot 4 jaar. Voor kinderen vanaf 4 jaar verzorgt de GGD Gelderland-Zuid de vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Contactinformatie vindt u ook op Vaccinaties | Wegwijs in West Betuweexterne-link-icoon