Wethouder Piet Jan den Dikken opent nieuw IKC Binnenstebuiten
Op vrijdagmiddag 27 september opende wethouder Piet Jan den Dikken namens het college officieel het nieuwe IKC BinnensteBuiten in Tricht. In het nieuwe IKC werken de samengevoegde scholen De Malsenburg (Buurmalsen) en Op ’t Hof (Tricht) samen met Chapeau Kinderopvang.
Na een jaar onderwijs in tijdelijke huisvesting maken de kinderen sinds de start van het nieuwe schooljaar gebruik van het nieuwe gebouw. Het Integraal Kindcentrum (IKC) biedt onderdak aan zo’n 150 kinderen van 0 tot 13 jaar, vanuit één visie op de ontwikkeling van het kind.
Vernieuwend gebouw
Wethouder Piet Jan den Dikken: “Wat een feestelijke dag vandaag. Vooral natuurlijk voor de kinderen van Tricht en Buurmalsen. Ook als gemeente zijn we blij en trots als we naar het eindresultaat kijken. Een vernieuwend gebouw: zonder gangen, zonder energierekening, zonder bakstenen en zonder minimumleeftijd voor kinderen.”
“Het nieuwe IKC is een prachtig, multifunctioneel gebouw waar kinderen echt tot hun recht komen. In dit gebouw zijn de muren tussen kinderopvang en basisschool niet alleen letterlijk weggevallen, maar ook organisatorisch: Fluvium openbaar onderwijs en Chapeau kinderwerk trekken volledig samen op. Door deze goede samenwerking, staat dit IKC als een huis!”
Extra ambities
De gemeente West Betuwe wilde voor de kinderen van Tricht en Buurmalsen een nieuw Kindcentrum met extra kwaliteiten op het vlak van duurzaamheid en (binnen-)klimaat. Dat is afgesproken in het Integraal Huisvestingsplan 2021-2032 (IHP). Het nieuwe IKC voldoet daar helemaal aan, mede omdat Fluvium Openbaar Onderwijs meebetaalt aan de voorzieningen voor duurzame energie.
In de nieuwe schoolomgeving lopen buiten en binnen soepel in elkaar over. Dat geeft kinderen volop mogelijkheden om te leren én te spelen. Het gebruik van hout als bouwmateriaal draagt bij aan een warme, open sfeer. Met een sedum dak slaat het gebouw tijdelijk regenwater op en dankzij zonnepanelen is het gebouw energieneutraal. Door het ontbreken van dragende wanden, kan het kindcentrum desnoods meegroeien met een veranderende vraag. Kortom, in verschillende opzichten een groen, duurzaam én inspirerend gebouw.