West Betuwe daagt Tiel uit voor NK Tegelwippen

1 apr 2021
NK Tegelwippen
De gemeente West Betuwe neemt het in de tweede editie van het NK Tegelwippen op tegen de gemeente Tiel. Doel is meer tegels uit de gemeente te halen en West Betuwe zo nog groener te maken. En om te winnen van de gemeente Tiel uiteraard.

Het NK Tegelwippen is een nationaal evenement. Tot 30 september worden er door het hele land tegels gewipt. Verschillende gemeenten gaan de strijd met elkaar aan.

Gewipte tegels per inwoner

Omdat gemeenten met meer inwoners in het voordeel zijn bij een telling met het absolute aantal tegels wordt een relatieve telling gebruikt, namelijk de TPI (gewipte tegels per inwoner). De gemeente met de hoogste TPI wint de hoofdprijs: de gouden tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.

Wethouder Annet IJff van gemeente West Betuwe hoopt dat veel inwoners aan de slag gaan. Zelf wipte ze de eerste tegels bij het gemeentehuis in Geldermalsen, waar een stukje groen is aangeplant.    “Doe ook mee. Haal tegels uit de tuin en maak uw leefomgeving groener, gezonder en klimaatbestendiger. Bij extreme regenbuien, die we steeds vaker gaan krijgen door de klimaatverandering, kan het regenwater zo goed weglopen.”

Iedereen kan tegels wippen

Elke inwoner van de gemeente West Betuwe kan meedoen door tussen 30 maart en 30 september tegels te wippen en vervolgens het aantal gewipte tegels door te geven (plus bewijsfoto) op de website. Belangrijke voorwaarde is dat hij of zij zijn of haar eigen tegels wipt en niet zomaar in de openbare ruimte aan de slag gaat. Ook de gemeente en bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen de gewipte tegels opgeven.

Buitenruimte klimaatbestendig inrichten

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne: Een groener Nederland begint in je eigen tuin. De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Dit sluit aan bij de afspraken binnen de RAS, de Regionale adaptatie strategie. Het NK Tegelwippen begint tegelijk met de Week van de Groene tuin. Zie www.nk-tegelwippen.nl voor meer informatie, meedoen en handige tips.