Vlaggen in Nederland

21 apr 2021
Nederlandse vlag
Op welke dagen wordt in Nederland gevlagd? Mag ik de vlag ook op andere dagen hijsen? Wanneer mag de oranje wimpel eraan? Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Wel zijn er gebruiken en is er een vlaginstructie die u kunt volgen. Zo mag u de vlag alleen hijsen en laten hangen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Een gehesen vlag mag niet de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen na zonsondergang. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

4 en 5 mei
Net als vorig jaar is er een ander protocol voor vlaggen. U mag op 4 mei de hele dag halfstok hangen. Dit is ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei steken we de vlag uit om de vrijheid uit te dragen. En als eerbetoon aan hen die ons 76 jaar geleden hebben bevrijd.

Oranje wimpel
Op Koningsdag en de verjaardagen van de Koning, Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses Catharina-Amalia mag u de vlag uitsteken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.

Meer informatie vindt u op www.koninklijkhuis.nl.