Toelichting op: geen vergunning voor BuitenGewoon Festival 2022

9 sep 2022
Een feestje in West Betuwe, daar houden we van. We juichen het ook toe. Het verbindt, vermaakt en verbroedert. Des te meer is het een teleurstelling dat BuitenGewoon Festival niet door kan gaan. We geven graag een toelichting.

Een evenement moet door de organisator tijdig voorbereid worden. Dat gaat in samenspraak met de gemeente en de hulpdiensten. Veiligheid staat bij vergunningverlening altijd voorop. Het evenemententerrein moet onder meer bereikbaar zijn voor politie, brandweer en ambulance. Na de vorige editie is de gemeente in gesprek gegaan met de organisator. Dit om voldoende tijd te hebben om actief te kunnen meedenken. De adviezen en herhaalde suggesties leidden niet tot een veiligheidsplan met passende maatregelen. Uit de planvorming bleek dat de veiligheid van de bezoekers onvoldoende geborgd was. Op basis van de negatieve adviezen van de politie, de brandweer en de gemeentelijke afdelingen, kon de burgemeester niet anders dan de stopknop indrukken.

Dit is natuurlijk ontzettend zuur voor de organisator, het festival, alle bezoekers en overige betrokkenen zoals leveranciers. Tot het laatste moment heeft de gemeente met de organisator gekeken naar mogelijkheden zodat het festival toch kon doorgaan. Helaas leidde dit niet tot het gewenste uitkomst. Dit vinden we oprecht vervelend, want we juichen leuke en verbindende evenementen in West Betuwe juist enorm toe.

We blijven graag in gesprek met de organisator over evenementen in de toekomst.