Logo gemeente West Betuwe

Spreidingswet: West Betuwe 331 opvangplekken voor 5 jaar

31 januari 2024
College

Vandaag is de definitieve verdeling van de spreidingswet per provincie en gemeente bekendgemaakt. Dit betekent voor de gemeente West Betuwe: 331 opvangplekken voor 5 jaar.

Morgen treedt de spreidingswet in werking. Dat betekent dat elke gemeente een aantal opvangplekken voor asielzoekers moet regelen. Daarvoor gelden twee criteria: het inwoneraantal en de zogenoemde sociaaleconomische score, het welvaartsniveau van de gemeente. De 331 opvangplekken komen neer op 0,63 procent van het totaal aantal inwoners in de gemeente West Betuwe.

Volgen van de wettelijke plicht

''De gemeente West Betuwe heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat we doen wat wettelijk verplicht is. Daar staan we voor. Van het aantal an sich hebben we niets te vinden; dit is de consequentie van de spreidingswet. Hoe we er zo goed mogelijk mee omgaan wel.'' Aldus wethouder Jan de Geus.

Hoe West Betuwe deze wettelijke taak precies gaat invullen, wordt de komende tijd helder. Het is belangrijk om dit zorgvuldig op te pakken samen met de gemeenteraad en met onze inwoners. Zo hopen we tot een gezamenlijk draagvlak te komen voor een goede uitvoering van onze wettelijke taak.