Provincie Gelderland onderzoekt grond speeltuinen

20 mrt 2020
Van maart tot en met mei 2020 onderzoekt de provincie Gelderland de aanwezigheid van lood in de grond van speeltuinen. Het gaat in totaal om 220 speeltuinen in diverse Gelderse gemeenten. Deze zijn willekeurig uitgekozen. Ook in de gemeente West Betuwe worden een aantal speeltuin onderzocht.

Hoe werkt het onderzoek?

Adviesbureau Geofoxx voert het onderzoek uit in opdracht van de provincie. De medewerker neemt grondmonsters van de bovengrond. Dat wordt getest op lood. De gaten in de grond vult hij meteen weer op. Per speeltuin is de medewerker ongeveer 15 á 20 minuten bezig. De speeltuinen blijven open en zijn tijdens het onderzoek gewoon te gebruiken.

Bij een paar Gelderse gemeenten zijn speeltuinen eerder al onderzocht op lood. De resultaten waren in orde. De provincie Gelderland verwacht dat dit ook voor de andere speeltuinen geldt. Daar willen zij zeker van zijn. Daarom doen ze dit onderzoek.

Waar komt dat lood vandaan?

Lood komt van nature in de aardkorst voor en wordt voor veel producten gebruikt. Deze looddeeltjes kunnen daar zijn terechtgekomen door bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden van gebouwen waarin lood was verwerkt. Ook kan dit via neerslag van de uitlaatgassen van auto’s. Omdat lood minder goed is voor mens en milieu zijn andere producten ontwikkeld, zoals loodvrije benzine.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het onderzoek van provincie Gelderland? Neem dan contact op met Adrie Luykx via a.luykx@gelderland.nl of 06 – 17 11 76 52. Ook kan dit via Kees Kappen via c.kappen@gelderland.nl of 06 – 51 33 90 49.