Openmonumentendag in West Betuwe

27 aug 2021
Op 11 en 12 september 2021 is het Open Monumentendag. In West Betuwe openen 27 monumenten hun deuren voor publiek. Monumentale kerkjes, molens, forten en andere karakteristieke gebouwen nemen bezoekers mee in de geschiedenis tussen de dorpen en stadjes in West Betuwe.

Open Monumentendag

Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Er komen ruim één miljoen bezoekers op af. Op 11 september om 11.00 uur opent wethouder Rutger van Stappershoef op Fort bij Asperen het culturele festijn. Van Stappershoef: “De monumenten in West Betuwe zijn meer dan stenen. Ze vertellen verhalen en verbinden inwoners met elkaar. Dat is ons cultureel erfgoed. En er is nog zoveel dat we elkaar kunnen vertellen. Als we dat doen, verankert het cultureel erfgoed nog meer in onze dorpen en stadjes. En Open Monumentendag geeft iedereen deze gelegenheid. De deuren staan open.”

‘Mijn monument is jouw monument’

De organisatie van Open Monumentendag kiest dit jaar voor een inclusief thema. Omdat iedereen mee moet kunnen doen. Cultuurcoach Els de Vries van Welzijn West Betuwe haakt direct aan: “Het thema biedt de ruimte om inwoners met verschillende culturele achtergronden te verbinden. Dat gaan we ook doen. Een aantal enthousiaste statushouders bakt een lekker gerecht uit het land van oorsprong. Het gerecht delen ze met monumenteigenaren en bezoekers. Zo geniet men samen van de gemaakte lekkernijen.”

West Betuwse verhalen

De gemeente is trots op het cultureel erfgoed. En moedigt eigenaren van een monument aan om deel te nemen. In West Betuwe heeft ieder monument zijn eigen verhaal. Zo is bijvoorbeeld de Boutensteinse sluis in Rumpt onderdeel geweest van een oude smokkelroute. En er zijn meer verhalen te vertellen over monumenten en West Betuwe. Daarom zijn er deze editie twee kunstroutes toegevoegd aan het programma; de Vloedschurenroute en de Kunstroute Jan van Anrooij.

Kunstroute en fietsroute

Een aantal monumenten is onderdeel van de Kunstroutes. Bezoekers van deze monumenten zien ook het verhaal achter de vloedschuren en de werken van de Betuwse schilder Jan van Anrooij. Hij illustreerde meer dan 1300 keer de Pittoreske Linge, boerenerven en boomgaarden met bloesem. Voor een totaalbeleving van West Betuwe is er een speciale fietsroute. Deze route neemt bezoekers mee door het kenmerkende Betuwse landschap en langs veel monumenten.

Meer informatie

Via www.westbetuwe.nl/open-monumentendag vinden geïnteresseerden meer informatie over Open Monumentendag in West Betuwe. Zij kunnen het programmaboekje downloaden. Hierin staan alle deelnemende monumenten, informatie over de kunstroutes en een link naar de fietsroute.