Open brief burgemeester voor kinderen en jongelui in West Betuwe

Open brief van burgemeester Servaas Stoop voor kinderen uit West Betuwe. Je leest de brief op deze pagina.

Beste kinderen en jongelui,

Vanaf vandaag hoeven jullie voorlopig niet naar school. De regering heeft besloten om de scholen te sluiten. Dit doen we om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Je hebt over deze besmettelijke ziekte vast al iets gehoord, thuis, op school, bij de sportclub of in de kerk.

Sluit de school door heel slecht of juist heel warm weer, dan zijn extra vrije dagen eigenlijk best leuk. Nu is de reden dat scholen, sportclubs, de bibliotheek, cafés en restaurants sluiten helemaal niet leuk. Er zijn veel mensen heel ziek. En iedere dag komen er nog zieken bij. Veel van deze zieken moeten naar het ziekenhuis.

Je maakt je misschien zorgen over wat er op dit moment allemaal gebeurt. Zeker als iemand in jouw omgeving ziek is. Misschien word je daar onzeker van. Ik begrijp dat heel goed. Alles rondom het Coronavirus is de hele tijd in het nieuws. Het ene verhaal is nog erger dan het andere. Pas op dat je niet alle verhalen zomaar gelooft. Sommige zijn overdreven of zelfs nep. Je kunt het beste afgaan op de officiële informatie, die onder andere van mij afkomstig is.

Ik wil ook dat je weet dat heel veel mensen bij de regering en de gemeenten hard werken om de juiste besluiten te nemen. Net zoals huisartsen en dokters en verpleegkundigen in ziekenhuizen alles doen om de patiënten te verzorgen en te helpen.

Nu je niet naar school en je sportclub kan, heb je tijd 'over'. Lees eens een keer een boek of tijdschrift. Doe een spelletje, maak een tekening, speel muziek. Volgens mij gaat dit vast lukken. Denk ook aan andere (vaak oudere) mensen. Zij kunnen niet naar buiten en mogen geen bezoek ontvangen. Probeer ze eens te bellen of te appen. Of misschien nog leuker: gooi een kaartje in hun brievenbus. Laat ze in ieder geval weten dat je aan ze denkt.

We moeten met elkaar door deze moeilijke tijd heen. Als we aandacht hebben voor elkaar, gaat dat zeker lukken. Ik hoop dat alles snel weer 'normaal' wordt.

Een hartelijke groet van jullie burgemeester,

Servaas Stoop