Open brief burgemeester 7 oktober 2020

Het zijn spannende tijden vol onzekerheid. De huidige situatie heeft grote gevolgen voor inwoners en ondernemers. Burgemeester Servaas Stoop steekt u een hart onder de riem.

Beste inwoners van West Betuwe,

Voor de zomer hoopten we dat het coronavirus op zijn retour was en kregen we meer vrijheden. Helaas wint het virus weer terrein en moet iedereen zich weer schikken in allerlei beperkingen. Dit vraagt veel van ons allen en dat terwijl we allemaal een beetje ‘coronamoe’ zijn. Ik snap heel goed dat het heel lastig is om opnieuw aan een soort lockdown te moeten denken. Juist daarom vind ik het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van de coronacrisis. Zeker nu de donkere dagen voor de deur staan.

Aandacht voor elkaar

Deze moeilijke periode is nog niet voorbij. Het kabinet start daarom deze week met de campagne ‘Aandacht voor elkaar’. Natuurlijk doet de gemeente West Betuwe mee. We hebben aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Er is aandacht voor mensen die zich in deze periode voor anderen inzetten. Aandacht voor de ondernemers die een lastige tijd hebben. En natuurlijk aandacht voor inwoners die daar behoefte aan hebben.

Hebt u een idee?

Kortom, in West Betuwe helpen we elkaar door deze crisis heen. Voor de zomer hebt u met diverse mooie initiatieven laten zien hoe dat werkt. Onze gebiedsmakelaars en Welzijn West Betuwe kijken hoe we aan deze landelijke campagne in onze gemeente vorm kunnen geven. Hebt u een idee hoe we dit (weer) kunnen doen? Ik nodig u van harte uit contact op te nemen met de gebiedsmakelaars. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit weer samen oppakken en aanpakken!

In eigen hand

Daarnaast moeten we opnieuw samen aan de slag om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De scholen, horeca, kappers en sportclubs weer dicht wil niemand. Evenmin willen we terug naar de situatie dat zorginstellingen ‘op slot gaan’. Dat vraagt dus veel discipline om de aangescherpte maatregelen daadwerkelijk na te leven. Dit hebben we ook nu weer in eigen hand.

Verantwoordelijk

Het zijn niet alleen de maatregelen die ons gaan helpen. Het is ons gedrag wat het verschil maakt. Iedereen moet zijn of haar verantwoordelijkheid blijven nemen. Deze crisis is van alle mensen in het land en niet alleen van de burgemeesters of van het kabinet. Ik verzoek u daarom om er samen voor te blijven gaan. Houd de anderhalve meter afstand, vermijd drukte en werk zoveel mogelijk thuis.

Ik ben ontzettend trots als ik zie hoe goed velen de nieuwe maatregelen naleven. Het dragen van een mondkapje is geen uitzondering meer. De coronacrisis is een moeilijke periode waar we samen doorheen moeten. Met aandacht voor elkaar gaat dat zeker lukken. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Ik hoop en bid dat we spoedig een omslag bereiken in de verspreiding van het virus.

Met vriendelijke groet,

Servaas Stoop
burgemeester