Op naar actuele en betrouwbare weginformatie in de gemeente West Betuwe

4 mei 2022
We willen vlotter en veiliger reizen in gemeente West Betuwe. Daarom gaan we allerlei verkeersdata digitaliseren. Denk hierbij aan verkeersborden, wegwerkzaamheden, incidenten, evenementen, parkeer- en fietsdata en brugopeningen.

Als alle verkeersgegevens digitaal gemaakt worden, kunnen deze gegevens gebruikt worden voor slimme voertuigen en navigatiesystemen. Zo bent u als inwoner beter geïnformeerd over een betere en veiligere route op dat moment. Dit vermindert ook sluipverkeer door de dorpen. Ook krijgt de gemeente meer inzicht waar onderhoud nodig is of waar de weginrichting anders moet vanwege snelheid of (bijna) ongevallen.

De gemeente is nu bezig met alle gegevens in kaart brengen. De gegevens van de verkeersborden zijn al bekend en niet overal actueel. Daarom gaat de gemeente verkeersborden verwijderen of vervangen. In weekblad Het Kontakt – West Betuwe komt een overzicht van de verkeersbesluiten. Een verkeersbesluit is een besluit van een wegbeheerder om een bepaald verkeersteken te plaatsen, te wijzigen of te verwijderen.

Opdracht vanuit ministerie

Eind 2018 heeft de minister van Infrastructuur & Waterstaat samen met de MIRT-regio’s afspraken gemaakt over het aanleveren van verkeersdata door wegbeheerders. De gemeente is een wegbeheerder en moet data aanleveren. Eind 2023 moet 90% van deze verkeersdata actueel en betrouwbaar zijn.