Onkruidbeheersing

In het voorjaar groeit het groen hard. Niet alleen in uw tuin, maar ook in de openbare ruimte is dat zichtbaar. Team leefomgeving bestrijdt het onkruid in de gemeente. Hoe doen zij dit en wat kunt u zelf doen?

Werkwijze

Wij gaan onkruid op de verhardingen en in het openbaar groen op diverse manieren te lijf. Het onkruid verwijderen we door middel van schoffelen, branden en borstelmachines. Ook zet de Avri veegmachines in. Wij gebruiken geen chemische of giftige middelen. Dit is sinds maart 2016 verboden. Op deze manier komen er geen schadelijke middelen in het milieu terecht. De huidige vormen van bestrijding zijn echter minder effectief. De milieuvriendelijke methoden moeten met een hogere frequentie worden ingezet. Hiermee zijn aanzienlijk hogere kosten gemoeid.

Beheersing

De gemeente beheerst het onkruid op verhardingen op basis van een bepaald kwaliteitsniveau. In West Betuwe is gekozen voor een gemiddeld niveau. Dit houdt in dat er in beperkte mate onkruid aanwezig zal zijn op verhardingen. Wordt dit te veel dan grijpen we in. Het kan dus zijn dat we op locaties waar veel onkruid groeit vaker langs gaan dan op locaties waar dat minder het geval is.

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken. Gaat u binnenkort in uw tuin aan de slag? Neem dan ook een deel van het onkruid om uw huis mee. Ook kunt u ons helpen door veel onkruid te melden via de MijnGemeente App. Wij geven u graag een aantal tips om aan de slag te gaan:

  • Gebruik een tuinmes om onkruid tussen tegels te verwijderen;
  • Giet kokend water over het onkruid;
  • Veeg uw stoep met een harde bezem, hierdoor worden zaden van onkruidplanten weggeveegd.