Cobra 6

Officiële waarschuwing voor woningeigenaren Herwijnen met illegaal vuurwerk

13 december 2023
Dorpen en stadjes

De eigenaren van een woning in Herwijnen waar in oktober illegaal zwaar vuurwerk is aangetroffen, hebben een officiële waarschuwing gekregen van burgemeester Servaas Stoop. Deze officiële waarschuwing komt bovenop de sanctie die het Openbaar Ministerie nog gaat opleggen. Bij een volgende constatering binnen twee jaar kan een forse bestuurlijke boete worden opgelegd van maximaal 20.750 euro of kan de woning worden gesloten.

"Levensgevaarlijk!" Dat is het enige juiste woord dat burgemeester Servaas Stoop kan bedenken bij de vondst van 149 Cobra's bij een woning in Herwijnen. “Als daar ook maar een enkel vonkje bij was gekomen, waren de gevolgen niet te overzien geweest. De opslag van dit vuurwerk heeft geleid tot brandgevaar, explosiegevaar en gevaar voor persoonlijk letsel. Want de kracht van zo'n illegaal stuk vuurwerk is immens. Een Cobra 6 met 28 gram flitskruit heeft de kracht van een handgranaat. Ontploft 'ie terwijl je hem vasthebt, dan is je hand weg. Ontploft de hele voorraad, dan hoor je het glasgerinkel in heel Herwijnen. Dan is het leed niet te overzien; huizen kunnen zeer zwaar beschadigd raken en het letsel kan dodelijk zijn.”

Extra aandacht illegaal vuurwerk

Deze maand hebben politie, brandweer en gemeente extra aandacht voor (illegaal) vuurwerk, zowel door voorlichting als handhaving. Het bezitten van illegaal vuurwerk is strafbaar en kan ernstige gevolgen hebben, zoals een strafblad. Het vuurwerk dat tegenwoordig te koop is, is niet meer te vergelijken met het vuurwerk van twintig jaar geleden. Er is meer zwaar, illegaal vuurwerk in omloop en dit zorgt voor de nodige risico’s.

Anoniem melden illegaal vuurwerk

Meld Misdaad Anoniem ontvangt elk jaar honderden meldingen over de handel, transport en opslag van illegaal vuurwerk. Dankzij deze anonieme tips worden jaarlijks tienduizenden kilo's illegaal vuurwerk opgespoord. Heb jij informatie over de handel, transport en opslag van illegaal vuurwerk? Houd je buurt veilig en meld vermoedens op www.meldmisdaadanoniem.nlexterne-link-icoon of bel 0800 - 7000.