Oekraïne

4 mrt 2022
Ruim een week leven we in een soort shock. Het is oorlog op Europees grondgebied. Lange tijd heeft niemand dat voor mogelijk gehouden. En we hebben vurig gehoopt dat het nooit zo ver zou komen. Nu is er iedere dag afschuwelijk nieuws over de Russische opmars in de soevereine republiek Oekraïne. Wat een nietsontziend geweld.

Net als u en jij voel ik boosheid, verdriet, bezorgdheid en machteloosheid. Boosheid en verdriet om het leed dat de mensen treft. Bezorgdheid om wat de regio daar en ons hier mogelijk te wachten staat. Machteloosheid omdat we eigenlijk zo weinig kunnen doen.

Tegelijkertijd zie ik ook veerkracht, solidariteit en compassie. De regering en de bevolking van Oekraïne tonen zich vastberaden. De Europese Unie is solidair en kondigt strenge sancties af. Bovendien laten veel mensen zien dat zij hulp willen bieden. Ook in onze gemeente zijn verschillende initiatieven om spullen in te zamelen en die aan te bieden aan hen die ze het meest nodig hebben. Voor een deel komt dit omdat er vriendschapsbanden zijn tussen inwoners hier en groepen mensen daar. Ik heb bewondering voor de acties van solidariteit.

We moeten rekening houden met ingrijpende gevolgen van deze oorlog. Dan denk ik nu niet in de eerste plaats aan onze economie. De komende tijd zullen heel veel mensen naar West-Europa en dus ook naar Nederland vluchten. Landelijk, regionaal en in West Betuwe bereiden we ons daar op voor. Als gemeente weten we op dit moment echter nog niet precies welke opgave er komt bij de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. We staan er klaar voor en nemen hierin onze verantwoordelijkheid.

We zien daarnaast dat inwoners op kleinere schaal verblijf aanbieden. Dat waardeer ik enorm! Vluchtelingenwerk Nederland heeft informatie en antwoorden op veel vragen bij elkaar gebracht. Zie hiervoor: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nl/steun-oekraiense-vluchtelingen. Voor concrete aanbiedingen kunt u met onze gemeente contact opnemen.

Wij leven in onzekerheid. Deze staat echter in geen enkele verhouding tot de ellende die het volk van Oekraïne nu te verwerken heeft. Samen zetten we onze schouders eronder om hulp te bieden waar dat nodig en mogelijk is. Daar ben ik van overtuigd.

Servaas Stoop,

Burgemeester West Betuwe