Monument in Haaften

Monument ter herinnering aan de ramp in Haaften van 1866 hersteld

19 juni 2024
Dorpen en stadjes

Het monument ter herinnering aan ‘de ramp van Haaften’ in 1866 heeft weer een mooie plek gekregen in het hart van Haaften. Wethouder Wil Kosterman onthulde samen met de kleinkinderen van de bekende beeldhouwer Raedecker het monument naast de muziektent.

Situatie op 9 juni 1866

Op 9 juni 1866 werd een groot gedeelte van het dorp Haaften door brand verwoest. De brand legt 65 huizen en het schoolgebouw in as. De huizen stonden dicht bij elkaar, met hooimijten, takkenbossen en gekloofd hout ertussen. Het is al dagen aanhoudend droog, rond de 33 graden en nagenoeg windstil. Er zijn weinig mannen aanwezig, ze zijn op het veld aan het werk. Bij het horen van de kerkklok spoedt men zich snel richting eigen huis. De brandspuit moet verscheidene keren van plaats verwisselen omdat ze het vuur eerder aanwakkert dan blust.

Chaotische hulpverlening

Door een samenloop van omstandigheden verloopt de hulpverlening chaotisch. Zo is de burgemeester op huwelijksreis, hij wordt middels een telegram op de hoogte gesteld. Het perceel naast het eerst brandende huis is van de wethouder. Deze moet belangrijke papieren en andere zaken in veiligheid brengen. Hierdoor kan hij geen leidinggeven bij het blussen van de brand. Het duurt drie dagen voordat de brand geblust is.

Herdenkingsmonument

Ter herinnering aan de brand is in 1966 door Jan Willem Raedecker (1924-2009) het beeld van het ‘monument van Haaften’ gemaakt. Het komt in de tuin van het gemeentelijk kantoor aan de Koningsstraat te staan. Raedecker, zoon van een bekende beeldhouwer, die onder andere het monument op de Dam heeft gemaakt, woont van 1961 tot 1973 in de oude pastorie van Tuil en laat zich voor zijn werk inspireren door de omgeving.