De heer Vermeulen ontvangt een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Servaas Stoop

Koninklijke onderscheiding voor schrijver en kerkhistoricus De heer Vermeulen uit Meteren

04 september 2023
Koninklijke onderscheidingen

Zaterdag 2 september 2023 is schrijver van theologisch boeken en amateur-kerkhistoricus de heer J.M. Vermeulen uit Meteren benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Uit handen van burgemeester Servaas Stoop van de gemeente West Betuwe kreeg de inwoner van Meteren de Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

De heer Vermeulen presenteerde zaterdag in Geldermalsen zijn nieuwste boek over de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland. Het eerste exemplaar werd op verzoek van Vermeulen uitgereikt aan Burgemeester Stoop. In het bijzijn van familie werd Vermeulen verrast door de Koninklijke onderscheiding.

De gedecoreerde

  • Naam: De heer Johannes Marinus Vermeulen (1951) 
  • Plaats: Meteren
  • Graad: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Decorandus is zelfstandig tekstschrijver en schrijver van met name theologische boeken. Daarnaast is hij amateur-kerkhistoricus en staat binnen orthodox protestantse kringen bekend als deskundige op het gebied van de 'kleine kerkgeschiedenis'.

Publicaties

In 1984 schreef Vermeulen zijn eerste biografie over de predikant Pieter van Dijke, waar hij jarenlang onderzoek naar deed. Daarna schreef hij dertien monografieën over predikanten uit de reformatorische kringen en met name uit de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland, op basis van gedegen historisch onderzoek. 
Vermeulen publiceerde vier boeken over kerkgeschiedenis en acht dagboeken, waarbij de lezer elke dag een passage kan lezen. Ook herschreef hij iconische werken, waaronder 'De redelijke godsdienst' van Wilhelmus à Brakel, 'Het zien op Jezus' van Isaac Ambrosius en 'De godvruchtige avondmaalganger' van Petrus Immens. Hij maakte hiervan toegankelijke, makkelijk leesbare dagboeken. In 2004 schreef hij 'Jouw reisgids', waarin hij 'De redelijke godsdienst' herschreef voor jongeren in dagboekvorm.

In 2010 publiceerde Vermeulen het dagboek 'Twaalf puriteinse meesterwerken', waarin hij twaalf werken van historische puriteinen uitlichtte, zoals John Bunyan, de broers Erskine en Matthew Henry. Daarnaast werkte hij samen met andere predikanten bij het publiceren van theologische boeken en werkte hij preken en meditaties uit van predikanten uit het verleden. 
In de periode 1996-2005 werkte Vermeulen als (eind)redacteur voor het kerkhistorisch tijdschrift Oude Paden, waarbij hij historische artikelen schreef over predikanten en christenen. 
Regelmatig publiceert Vermeulen achtergrondartikelen in de christelijke tijdschriften Terdege en Gezinsgids, het Reformatorisch Dagblad en lokale kranten. Hij schrijft jubileumboeken voor kerken en bedrijven en publiceerde ook een boek over zijn eigen familie(geschiedenis). 

Activiteiten

Daarnaast ontplooide of ontplooit de heer Vermeulen de volgende vrijwillige activiteiten:

  • 1969 - 1979 organist bij de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Sint Philipsland
  • 1980 - 2020 organist bij de vergaderingen van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, classis West
  • 1980 - heden vrijwilliger bij de kerkbladen van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Sint Philipsland en vervolgens te Geldermalsen. 
  • Betrokkene doet onderzoek naar het ontstaan van de lokale kerk, diverse kerkverbanden, predikanten en andere personen. Hij schrijft daarover historische artikelen, die worden geplaatst in de kerkbladen 
  •  1992 - heden vrijwilliger bij het landelijk kerkblad van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Betrokkene schrijft artikelen, m.n. over de zgn. 'kleine luyden' en 'stille luyden': kerkelijken die overschreeuwd werden door allerlei groeperingen, maar die zich, teruggetrokken in een zeker isolement, op principiële gronden bleven wat ze waren tegen elke modernistische stroom in. Hij heeft de waarde van het gedachtegoed van deze kringen erkend, weergegeven en voortgezet
  • 1994 - 2008 organist bij de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Geldermalsen