Koningspaar brengt streekbezoek aan West Betuwe

23 apr 2019
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken op woensdag 29 mei West Betuwe. Zij gaan tijdens dit streekbezoek ook naar de gemeenten Neder-Betuwe, Tiel en Culemborg. In West Betuwe bezoekt het koningspaar de Proeftuin en het sorteer- en pakstation appels van Koninklijke FruitMasters.

Het koningspaar legt jaarlijks enkele streekbezoeken af in Nederland. Tijdens deze bezoeken komen lokale maatschappelijke kwesties aan de orde. Zij bezoeken meerdere plaatsen in een streek, om zich zo goed mogelijk op de hoogte te stellen van de kansen, mogelijkheden en problemen waarmee een streek te maken heeft.

“We zijn zeer verheugd dat de Koning en Koningin een bezoek brengen aan West Betuwe. De gemeente is 1 januari van start gegaan. Dat we op 29 mei het koningspaar mogen ontvangen, vinden we heel bijzonder. West Betuwe is een van de meest uitgestrekte, groene en waterrijke plattelandsgemeenten van Nederland. Samen met FruitMasters plukken we de vruchten in de Fruitdelta. Dat laten we graag zien aan het koningspaar”, aldus burgemeester Harry Keereweer.

Koninklijke FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland met ruim 400 aangesloten fruittelers. Het bedrijf zorgt voor de verkoop van het fruit van haar telers in binnen- en buitenland. Zij begeleiden het fruit vanaf de boomgaard tot aan de fruitschaal, zodat consumenten kunnen genieten van het lekkerste fruit direct van de bron. Met een eigen facilitair en logistiek centrum is het bedrijf een onmisbare partij in de fruitsector.

Het koningspaar bezoekt tijdens het streekbezoek de Proeftuin van FruitMasters. Tussen de fruitbomen gaan zij in gesprek met jonge fruittelers over het heden en de toekomst van de Nederlandse fruitteelt. Met coöperatie De Fruitmotor spreken zij over circulaire fruitteelt. Ook gaat het koningspaar in gesprek met arbeidsmigranten. Studenten van Helicon MBO Geldermalsen geven in de boomgaard een demonstratie met drones.

Na de Proeftuin brengt het koningspaar een bezoek aan de hoofdlocatie van FruitMasters. Daar krijgen zij een rondleiding door het sorteer- en pakstation van appels. De directie laat het proces van de boomgaard tot aan de fruitschaal zien. Een uniek kijkje in de keuken voor het koningspaar.