Ludmila en Tetyana

Kerstherinneringen uit Oekraïne met een lach en een traan

21 december 2023
Dorpen en stadjes

Ludmila (61) en Tetyana (64) delen een verleden van vreugdevolle kerstvieringen in Oekraïne, waar hun families samenkwamen. Ludmila arriveerde in juni 2023 in de opvang in Geldermalsen en Tetyana in maart 2022. Voor beiden markeerde de oorlog een keerpunt in hun leven.

“Mijn dochter en kleindochter waren al in Nederland. Ik wilde toen niet mee en bleef in Oekraïne. Maar toen  een raket het huis naast mij raakte, klapten mijn raam en deur eruit. Overal lag glas. Ik was erg bang, pakte mijn tas in en vertrok naar Nederland”, vertelt Tetyana over het pijnlijke moment dat haar dwong haar thuisland te verlaten.

Bij het ophalen van herinneringen aan kerst in Oekraïne glinsteren de ogen van Ludmila en Tetyana. “We kwamen samen met de familie, dekten de tafel, kookten heerlijk, zongen liedjes en hadden veel plezier samen”, zegt Tetyana. Ludmila noemt deze momenten ‘de mooiste van mijn leven. Ze kan geen woorden vinden om de pijn van verlies en scheiding uit te drukken, en tranen vloeien als ze denkt aan kerst in Nederland: "Kerst hier zal anders zijn.” Om Ludmila te troosten voegt Tetyana er aan toe: "Maar we zullen samenkomen met onze ‘zelfgekozen’ familie hier in de opvang.”

In de opvang in Geldermalsen hebben Ludmila en Tetyana enige troost gevonden in de warmte van medebewoners, vrijwilligers en de lokale gemeenschap. “We hadden hier laatst een burendag. Onder het genot van Oekraïense hapjes en een drankje kwamen de buren even langs bij ons om kennis te maken. Ze waren heel vriendelijk en gaven aan dat ze vaker zouden komen om samen te eten, breien en voor andere leuke activiteiten. Ze gaven zelfs aan dat we ook welkom zijn bij hen thuis. Ik voel me goed in Geldermalsen”, vertelt Ludmila dankbaar.

Beiden vrouwen onderhouden dagelijks contact met hun familie in Oekraïne via de telefoon. “Mijn dochter woont in de Krim. Mijn twee zonen dienen in de strijdkrachten”, vertelt Ludmila. Zij was een paar weken geleden nog naar Oekraïne met de hoop om haar kinderen te zien. Haar dochter kreeg ze te zien, maar haar zonen niet. Die mochten niet weg van het leger. “Dat doet erg pijn”, zegt ze, terwijl de tranen vloeien. Ludmila en Tetyana hebben één kerstwens: vrede in Oekraïne. “Ik wil terug naar huis. Naar mijn familie”, sluit Tetyana huilend af.

Foto door: William Hoogteyling