Kansrijke Start voor jonge gezinnen

13 sep 2021
Op 13 september zette vijftien zorgorganisaties in West Betuwe hun handtekening onder de samenwerking voor een Kansrijke Start. Dit samenwerkingsverband zet zich de komende jaren in om kinderen een goede start in het leven te geven. Dit betekent dat aanstaande ouders en jonge gezinnen op veel gebieden hulp kunnen krijgen.

Jaarlijks worden in West Betuwe gemiddeld 530 kinderen geboren. Meer dan 80 kinderen daarvan, groeien op in een kwetsbare situatie. Zo'n situatie ontstaat mogelijk door schulden, huisvestingsproblemen, psychische problemen of relatieproblemen.

Voor een goede start zijn de eerste 1000 dagen van een kind doorslaggevend. Zo’n start bestaat uit een gezonde zwangerschap, een veilige omgeving en een gezonde plek om op te groeien. Voor kwetsbare gezinnen is dit niet vanzelfsprekend. Om deze gezinnen te helpen, bundelen verschillende zorgorganisaties hun krachten.

Risico factoren 

Een aantal risicofactoren spelen een belangrijke rol als het gaat om kwetsbare situaties. Denk aan stress, slechte voeding, roken rondom de zwangerschap en mishandeling. Jonge kinderen die hiermee te maken krijgen, beginnen met een achterstand en kunnen zich minder goed ontwikkelen. Binnen het samenwerkingsverband hebben we met elkaar afgesproken dat we vroegtijdig signaleren en preventief te werk gaan.

Preventie en signalering

Een aantal deelnemers uit het samenwerkingsverband hebben initiatieven opgezet. 

  • Kinderwensspreekuur
    Verloskundige praktijk de Toekomst heeft een kinderwensspreekuur opgezet voor gezinnen en toekomstige ouders die sociaal kwetsbaar zijn. Herkent u een van de risicofactoren, zoals stress, slechte voeding, roken rondom de zwangerschap en mishandeling? Dan kan het Kinderwensspreekuur helpen. Zo gaat u goed voorbereid en gezond de zwangerschap tegemoet.
     
  • Ouder- en Kindcafè
    Maandelijks organiseren Welzijn West Betuwe, de Bibliotheek en Humanitas Rivierenland een Ouder- en Kindcafè. Dat vindt plaats in de Pluk in Geldermalsen en de Poort in Herwijnen. Het is een laagdrempelige manier om andere ouders te leren kennen. U kunt sparren over de zorg die bij uw kind komt kijken. En deelnemen aan activiteiten zoals muziek op schoot, voorlezen en kinderyoga.

Wilt u samenwerken voor een kansrijke start?

Bent u een zorgorganisatie en wilt u deelnemen aan het samenwerkingsverband om kinderen een kansrijke start te geven? Neem dan contact met ons op via het algemene telefoonnummer 0345 - 72 88 00. Of stuur een e-mail naar gemeente@westbetuwe.nl

Deelnemende organisaties

Deelnemers aan het samenwerkingsverband Kansrijke Start in West Betuwe zijn Huisartsenpraktijk Deil, GGD Gelderland-Zuid, Verloskundigenpraktijk De BetuweWaard, SKCN Kinderopvang, Salomé & Steerneman, Huisartsenpraktijk, Humanitas Rivierenland, Verloskundige praktijk De Toekomst, MEE Gelderse Poort, Verloskundigenpraktijk Leerdam, Kinderkamer, Gemeente West Betuwe, Santé Partners, PLAN Psychologie, Kraamzorg XL en Ziekenhuis Rivierenland.