Jongerenadviesraad

Groepsfoto Jongerenadviesraad West Betuwe

De jongeren in de Jongerenadviesraad West Betuwe gaan enthousiast aan de slag

De Jongerenadviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan burgemeester, wethouders en raadsleden. Dit doen ze over onderwerpen die vooral de jeugd aangaan. Met elkaar leveren ze een waardevolle en creatieve bijdrage aan de lokale politiek en het beleid.

De Jongerenadviesraad bestaat uit 18 leden uit 11 verschillende kernen in de gemeente. Ze zijn creatief, niet bang om hun mening te geven en weten wat er onder hun leeftijdsgenoten speelt.

Belangrijke onderwerpen

Een van de thema’s was ‘burn-out onder jongeren’. Eén van de jongeren geeft aan: “Burn-out onder jongeren komt best veel voor. Ik denk dat het belangrijk is dat jongeren hier met elkaar over kunnen praten”. Ook verkeersveiligheid en activiteiten voor jongeren stonden in de top 3. Het was duidelijk dat de jongeren goed weten wat er speelt. Ze wisten ook enkele oplossingen te noemen.

Vervolg

De jongerenadviesraad ontwikkelt zich de komende tijd verder. Het is iets van, voor en door de jongeren. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies geven aan de gemeente. In een volgend overleg stelt de jongerenadviesraad een plan van aanpak op. Zij bepalen welke onderwerpen als eerste aan bod komen. Ook maken ze met elkaar de praktische afspraken.

Ambitie jongerenparticipatie

De jongerenadviesraad is een belangrijk onderdeel van de totale aanpak jongerenparticipatie in West Betuwe. In West Betuwe vinden we het betrekken van jongeren belangrijk. We willen hun stem horen en er naar luisteren. We initiëren daarom een doorlopende ‘participatielijn’, voor jongeren vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar tot 22 jaar.

De jongerenadviesraad is een belangrijke aanvulling op programma’s als Democracity (voor 10 jarigen) en Maatschappelijke Diensttijd (vanaf 16 jaar). Daarnaast kunnen jongeren betrokken worden door het uitreiken van een lintje aan een jongere die zich op een bijzondere manier inzet voor zijn omgeving.