Jaarwisseling in West Betuwe beheerst verlopen

02 januari 2024
College

De jaarwisseling in de gemeente West Betuwe is beheerst verlopen. In vele kernen van de gemeente is op enkele incidenten en kleine brandjes na oud en nieuw rustig verlopen. Toezichthouders van de gemeente, politie en brandweer hebben hun werk ongehinderd kunnen doen.

Burgemeester Servaas Stoop: “Het was in het algemeen een gezellige oud en nieuw viering, zo hoort de jaarwisseling te zijn. Jaren terug waren de maatschappelijke kosten en onrust buitenproportioneel. We hebben nu veel geïnvesteerd in het opbouwen van contacten in de kernen. Door onze gebiedsmakelaars en mensen van ons team veiligheid met de jeugd en met initiatiefnemers van evenementen in onze kernen. Juist ook door samen op te trekken met brandweer, politie en jongerenwerkers hebben we belangrijke stappen kunnen zetten voor een beheerst verloop. Zo is de jaarwisseling een leuk feest voor velen’.

Toezichthouders

Door toezichthouders in te zetten in de kernen, wilde West Betuwe zorgen voor een veilig en feestelijk Oud en Nieuw voor velen. Zowel in aanloop naar als tijdens de jaarwisseling zijn extra toezichthouders actief geweest. Zij waren herkenbaar aanwezig en hielden (preventief) toezicht in de openbare ruimte.

Zij waren het aanspreekpunt voor inwoners en organisatoren van evenementen en konden zo informatie geven en oplossingen bieden.

Incidenten jaarwisseling

  • Herwijnen – In sloopwoningen aan de Nieuwe Steeg in Herwijnen is op 27 december brand gesticht. Twee woningen zijn preventief gesloopt, twee andere zijn niet toegankelijk gemaakt; deze worden binnenkort gesloopt.
  • Haaften – Aan de Bernhardstraat/’t Kempke in Haaften is op oudejaarsnacht een geprepareerde auto in brand gestoken. De brandweer heeft deze geblust.
  • Ophemert oudejaarsdag – een mobiel toilet op een bouwplaats werd vernield door vuurwerk en in brand gestoken. Aangezien deze nabij een aggregaat stond is dit door de brandweer geblust.
  • In Ophemert is op oudejaarsavond op de kruising Jonathanstraat en Groenestraat een illegaal vreugdevuur geweest, inclusief zwaar vuurwerk. Hierdoor ontstond veel hinder voor de omgeving en is ook op privéterrein schade veroorzaakt.

De brandweer ontving 18 alarmeringen, voornamelijk in Waardenburg (4), Geldermalsen (3), Haaften (3) en Herwijnen (3). De weken voorafgaand aan de jaarwisseling zijn veel rustiger verlopen dan voorgaande jaren.

Toegestane vreugdevuren

Op diverse plaatsen werd een vreugdevuur toegestaan. Hiervoor werd vooraf een evenementen-vergunning aangevraagd of is het vuur na een melding gedoogd. In Waardenburg bijvoorbeeld is op de parkeerplaats bij het sportcomplex aan de Zandweg zand op het wegdek gestort om een vreugdevuur mogelijk te maken en om het wegdek te beschermen. In Ophemert werd op de Waalbandijk, buitendijks, ’s middags op oudejaarsdag een vreugdevuur opgebouwd en ontstoken. In Heukelum werd in speeltuin De Beerakker een feest ‘met bijbehorende tradities’ georganiseerd. Bij alle toegestane vreugdevuren werd toezicht gehouden om in te kunnen grijpen, dit was echter niet nodig.

Aanhouding na brand, illegaal vuurwerk aangetroffen

In de nacht van 28 op 29 december 2023 is aan de Notaris van Aalstweg in Waardenburg brand gesticht in een stapel autobanden. Dit zorgde voor veel zwarte-rookontwikkeling in de richting van woningen.

7 Personen uit Waardenburg, Tuil, Neerijnen en Geldermalsen zijn aangehouden.

Naar aanleiding van de aanhoudingen werd in Waardenburg een woning doorzocht. Hier werd 540 kilo vuurwerk op de zolderverdieping van het woonhuis en 80 kilo vuurwerk verdeeld over twee voertuigen aangetroffen. Het is aannemelijk dat dit illegaal vuurwerk betrof. Het vuurwerk was onbeschermd opgeslagen. De opslag van dit vuurwerk heeft geleid tot brandgevaar, explosiegevaar en gevaar voor persoonlijk letsel.

Schade jaarwisseling

De gemeente heeft in de weken voorafgaand aan oud en nieuw op diverse plaatsen preventief losse materialen verwijderd. Het gaat om bijvoorbeeld autobanden, houtopslag en verweesde auto’s en aanhangers. Ook zijn preventief maatregelen getroffen. Zo zijn op centrale plaatsen afvalbakken afgesloten of verwijderd. Ook zijn parkeerautomaten in Geldermalsen tijdelijk afgedekt. In Waardenburg en Haaften werden op oudejaarsavond tijdelijk straten afgesloten voor verkeer. Op deze locaties waren veel mensen op straat en werd veel vuurwerk afgestoken.

Eventuele schade aan straten, straatmeubilair en speeltoestellen wordt de komende dagen in kaart gebracht.