Medewerkers van werkzaak proosten

Iedereen doet mee, daar geloven wij in!

14 februari 2024
College

Een volwaardige werkplek in catering en schoonmaak: dat biedt de gemeente West Betuwe aan de talenten van Werkzaak Rivierenland in het vernieuwde gemeentehuis in Geldermalsen. Met aandacht voor elkaar, onder begeleiding, biedt de gemeente talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Een kans om werkervaring op te doen en wellicht door te stromen op de arbeidsmarkt. De gemeente en Werkzaak Rivierenland ondertekenden een nieuwe samenwerking voor de exploitatie van het bedrijfsrestaurant.

Sinds begin dit jaar wordt de lunch in het gemeentehuis in Geldermalsen volledig vers bereid, met lokale, duurzame, Fairtrade en/of biologische producten. Deze broodjes, soepen en salades worden gemaakt door medewerkers met een diverse achtergrond; iemand heeft een beperking, was lang werkloos of heeft een achtergrond als vluchteling. Zij verzorgen de lunch van maandag tot en met donderdag voor gemiddeld 150 gebruikers per dag. Dit doet Werkzaak Rivierenland onder de naam ‘Smaakzaak’. Vanaf 2019 biedt Smaakzaak een vergelijkbare service aan de gemeente Tiel voor 350 personen .

Jan de Geus, wethouder Maatschappelijke Ontwikkeling:

“We hebben een bewuste keuze gemaakt voor Werkzaak. Voor ons staat sociaal ondernemen altijd centraal, ons maatschappelijk hart klopt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door hen te helpen met een nieuwe kans. Onze Plaza in het gemeentehuis is de plek om te lunchen en om elkaar te ontmoeten. Deze Plaza is een plek waar goede energie stroomt door de service met een glimlach en de verse en duurzame lunch. Dat wordt verzorgd door de talenten van Smaakzaak. Onze ambtenaren zijn zeer tevreden. Ik zie respect voor elkaar, humor en plezier. Deze aandacht doet de talenten van Smaakzaak goed. Met deze vorm van dienstverlening maken we optimaal gebruik van elkaar als partner en dragen we bij aan de gezamenlijke doelstelling voor een inclusieve arbeidsmarkt.”

Elfriede Boer, Directeur Werkzaak Rivierenland

Werkzaak Rivierenland is een ontwikkelbedrijf dat in opdracht van 8 gemeenten inwoners uit die gemeenten begeleidt naar werk. Het gaat om mensen die zonder hulp moeilijk een baan vinden of behouden. “Werkzaak Rivierenland gelooft erin dat iedereen in de samenleving mee kan doen. Werk is daarbij heel belangrijk, want het geeft zelfvertrouwen, sociale contacten en (financiële) zelfstandigheid. Wij geloven erin dat iedereen talenten heeft en zich kan ontwikkelen. Wij versterken de ander bij het ontdekken, benutten en vergroten van dat talent. We bieden leerwerkroutes, coaching naar werk en begeleiding op het werk. Het leren en ontwikkelen is daarom ‘dagelijkse kost. Dat leidt jaarlijks tot honderden matches tussen werkzoekenden en werkgevers. Een win-win-win voor werkzoekende, werkgever en gemeente. Op onze website kun je mooie voorbeelden lezen en zien”.