Iedere vrijdag sporten senioren in Hellouw op oud Hollandse muziek

Iedere vrijdag sporten senioren in Hellouw op oud Hollandse muziek

25 juni 2024
Dorpen en stadjes

Heb jij als vereniging, instelling of organisatie een goed idee voor een activiteit om meer inwoners in beweging te krijgen en te houden? Vraag hier dan subsidie voor aan bij de gemeente West Betuwe. Zo is ASH in Beweging mede mogelijk gemaakt. Iedere vrijdagmiddag sporten senioren in de voetbalkantine van ASH op oud Hollandse muziek.

“Naast het sporten is het sociale gebeuren net zo belangrijk”, vertelt Nellie Donker, voormalig voorzitter van voetbalvereniging ASHexterne-link-icoon en samen met Tinie Bambacht initiatiefnemer van ASH in Beweging. “Tinie kwam bij mij met het uitstekende plan om voor 65-plussers in Hellouw een beweegactiviteit te organiseren, zodat ze in beweging en onder de mensen blijven. Nu gaan iedere vrijdagmiddag de tafels aan de kant en doen we oefeningen op muziek. We sluiten altijd af met het nummer Engelbewaarder en een kop koffie. Het is een groot succes. De groep zit met 30 senioren vol, we hebben een wachtlijst.”

Subsidieaanvraag soepel verlopen

Nellie heeft voor de activiteit ASH in Beweging bij de gemeente subsidie aangevraagd vanuit het Sportakkoord. “We hadden geld nodig voor de aanschaf van materialen zoals pionnetjes, balansborden en handknijpers. Ook wilde Tinie een cursus seniorengym volgen zodat ze als trainster de ouderen goed kan begeleiden bij de oefeningen. Gebiedsmakelaarexterne-link-icoon Angelique Otten wees ons op deze mogelijkheid en heeft ons in contact gebracht met de gemeente. Er werd mij precies uitgelegd hoe ik de subsidie moest aanvragen, zodat de aanvraag in één keer goed zou gaan. Hierdoor kostte het mij als vrijwilliger ook niet onnodig veel tijd. De aanvraag verliep dan ook soepel, we zijn goed begeleid. We hebben het maximale bedrag van 2500 euro toegekend gekregen. Als tegenprestatie hebben we hier extra aandacht aan besteed op social media en een kort evaluatieverslag gestuurd.” 

Dol op juf Tinie

Tinie Bambacht geeft met veel plezier de lessen en ziet vooruitgang bij de deelnemers. De ouderen geven zelf ook aan dat ze zich fitter voelen en dat ze meer spierkracht hebben. Dat is belangrijk voor het evenwicht houden, er is in de lessen ook aandacht voor valpreventie. Nellie vertelt: “Het is heel laagdrempelig in de zin, je doet wat je kunt. Dus, de ene is natuurlijk nog veel fitter dan de ander. Zijn allemaal 65+, mijn moeder van 78 is er ook bij en heel vitaal. Maar er zijn ook mensen die 10 jaar jonger zijn die gewoon minder fysiek kunnen. Dat is heel verschillend. Als het teveel wordt dan ga je op de stoel zitten en je oefeningen doen. Je kunt het dus altijd volhouden en Tinie heeft voor iedereen aandacht. De één moet de voet iets meer naar buiten draaien, de ander de arm iets hoger houden.” Maar net zo belangrijk vindt Nellie dat de sfeer er altijd goed in zit. “De ouderen zijn dol op Tinie als juf en ze drinken graag samen een kop koffie na afloop.” 

1e jaar gratis door subsidie

Nellie kan het iedere vereniging aanraden om voor activiteiten subsidie bij de gemeente aan te vragen. “Het opstarten van een activiteit is toch altijd het lastigst, materialen moeten worden aangeschaft, je bent veel tijd kwijt met de voorbereiding en in ons geval kwam er ook een cursus bij kijken. Dan is het fijn als je hiervoor een financiële bijdrage krijgt. Deelname was het eerste jaar gratis dankzij de subsidie. Dat verandert na de zomer als de subsidie is verbruikt. “Dan moet er een kleine bijdrage betaald worden. Hoeveel weten we nog niet, we willen de drempel wel zo laag mogelijk houden zodat iedereen mee kan blijven doen.”

Heb je een goed plan om sport en bewegen in West Betuwe te versterken? Vraag subsidie aanexterne-link-icoon