Hondenbeleid

Veel inwoners van West Betuwe hebben een hond. Voor het uitlaten van de trouwe viervoeters in West Betuwe hebben we afspraken over aanlijnen en het opruimen van hondenpoep. 

Opruim- en aanlijnplicht

In de gemeente West Betuwe moet u zowel binnen- als buiten de bebouwde kom uw hond aangelijnd houden en u ruimt de hondenpoep zelf op. Binnen de bebouwde komt moet u het opruimmiddel, bijvoorbeeld hondenpoepzakjes, bij u dragen. De zakjes met hondenpoep mogen in de openbare afvalbakken of u doet ze thuis bij het restafval. 

Hondenbelasting

U betaalt geen hondenbelasting in de gemeente West Betuwe.

Hondenpoepzakjes en zakjeshouders

Hondenpoep in het openbaar dat niet is opgeruimd, is voor veel inwoners een grote ergernis. We vragen u om de uitwerpselen van uw hond altijd op te ruimen. Dit klinkt vanzelfsprekend. Toch ontvangen we regelmatig meldingen. In enkele kernen hangen zakjeshouders. Deze worden beheert en aangevuld door de inwoners zelf. 

Bestaande uitlaatstroken vervallen

In een aantal kernen zijn nog hondenuitlaatstroken aanwezig. Dit zijn grasstroken waar vaker wordt gemaaid en de uitwerpselen buiten de maaiperiode worden opgeruimd.
Per 1 maart 2022 vervallen deze hondenuitlaatstroken. De stroken worden dan alleen nog gemaaid en er geldt een opruimplicht voor de uitwerpselen. 

Hondenuitrenvelden

In enkele kernen van de gemeente zijn hondenuitrenvelden. Dit zijn velden met een hek er omheen waar de hond mag loslopen. Hier geldt ook de opruimplicht. U vindt deze velden onder andere op:

  • Beesd - Sportstraat
  • Geldermalsen - Dijkmanszoet
  • Geldermalsen - Lange Akker  
  • Geldermalsen - Kornestraat    
  • Tricht - De Twee Morgen

De gemeente legt geen hondenuitrenvelden aan. Wel kunt u namens de kern of buurt een verzoek indienen om zelf een hondenuitrenveld aan te leggen. Hiervoor kunt u een aanvraag doen voor het leefbaarheidsbudget

Overlast door hondenpoep

Ervaart u overlast door hondenpoep dat niet is opgeruimd? U kunt dit melden via de Avri-app onder ‘Melding maken’ – ‘Handhaving en toezicht’ – ‘Dieren’ – ‘Opruimplicht hondenpoep’. 

Vragen?

Heeft u vragen heeft over het de aanlijn- en opruimplicht? Dan kunt u terecht bij ons Klant Contact Centrum via 0345 - 72 88 00 of mail gemeente@westbetuwe.nl