Hoe kunt u stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing 2021

Op woensdag 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. Wat u nodig heeft om te stemmen? Een stempas of een kiezerspas. U ontvangt uw stempas uiterlijk woensdag 3 maart 2021. Uw ID-bewijs. Deze mag bij het stemmen maximaal 5 jaar zijn verlopen. In het stemlokaal draagt u een mondkapje. Bent u 70 jaar of ouder. Dan ontvangt u een brief met extra informatie over hoe u per brief uw stem uit kan brengen.

Stempas kwijt of beschadigd?

Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons op en vraag een vervangende stempas aan. Dat kunt u mondeling doen tot vrijdag 12 maart uiterlijk 17.00 uur. Telefoon 0345 72 88 00 en e-mail verkiezingen@westbetuwe.nl

Ik ga naar het stemlokaal

Stemlokalen zijn open op woensdag 17 maart van 07.30 - 21.00 uur.

Vooral voor risicogroepen is een aantal stemlokalen open op maandag 15 en dinsdag 16 maart van 07.30 - 21.00 uur.

Voordat u naar het stemlokaal gaat

Doe de gezondheidscheck die u bij uw stempas vindt. Beantwoordt u op de dag dat u gaat stemmen een van de vragen met 'ja'? Ga dan niet naar het stemlokaal. U kunt via de achterkant van uw stempas iemand machtigen om uw stem uit te brengen.

Waar kunt u stemmen in een stemlokaal?

Kijk voor een overzicht van de stemlokalen op de volgende webpagina. Of kijk op www.waarismijnstemlokaal.nl

Hulp nodig bij het stemmen?

Heeft u door een lichamelijke beperking hulp nodig in het stemlokaal? Neem dan iemand mee, of vraag anders een stembureaulid om hulp.

In het stemlokaal gelden de coronamaatregelen

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Desinfecteer uw handen
  • Draag een mondkapje

Ik ga niet naar het stemlokaal

U kunt ook iemand machtigen om uw stem uit te brengen.

Dat kan tot op de dag van de verkiezing via uw stempas. Kijk op de achterkant van uw stempas hoe u dat doet. Daar is een kopie van uw ID- bewijs voor nodig. Dat kan ook een goed leesbare afbeelding hiervan zijn op een smartphone of tablet.

Het kan ook via een schriftelijk volmacht. U en diegene die u wilt machtigen vullen hiervoor een formulier in. Dit formulier vraagt u persoonlijk of schriftelijk bij de gemeente aan en levert u voor vrijdag 12 maart 17.00 uur in bij Bureau Verkiezingen, Kuipershof 2 in Geldermalsen.

Bent u 70 jaar of ouder? Dan kunt u bij deze verkiezing ook per brief stemmen.

Eerst ontvangt u uw stempas thuis. Hiermee kunt u zelf stemmen in een stemlokaal, iemand machtigen, of stemmen per brief. U ontvangt de brief half februari. 

Vervolgens ontvangt u een tweede envelop met documenten die u nodig hebt als u per brief wilt stemmen. Hier zit ook een duidelijke uitleg bij.

Briefstem

U kunt uw briefstem per post versturen voor vrijdag 12 maart 17.00 uur. Of afgeven bij het afgiftepunt van de gemeente, bureau Verkiezingen, Kuipershof 2 in Geldermalsen. Van woensdag 10 maart t/m dinsdag 16 maart van 8.30 tot 17.00 uur En Woensdag 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur.

Kijk voor een overzicht van de afgiftepunten op de website van uw gemeente of op www.waarismijnstemlokaal.nl.

Meer informatie?

Rijksoverheid heeft een uitgebreide website gemaakt met goede informatie. Kijk op www.elkestemtelt.nl.