Het wordt droger en droger

3 jul 2020
2020 is het derde jaar op rij dat erg warm en droog is begonnen. Verschillende instanties waarschuwen al een poosje voor een watertekort. Al twee jaar is het grondwater laag. Ook dalen de waterstanden in de rivieren. Daarbij komt dat we meer water gebruiken. Tel dit op en het is duidelijk: het is te droog!

Het nationale weersinstituut het KNMI houdt de situatie in de gaten. Dit instituut kijkt bij droogte naar neerslag en zogenaamde verdamping. Die verdamping komt door hoge temperaturen, wind, planten die het water gebruiken en weinig regen. De gevolgen zien we in de vorm van scheuren in wegen, verdorde planten en minder voedselopbrengst voor agrariërs. Gemeenten, provincies en waterschappen werken daarom aan klimaatadaptatie. Dat betekent dat we zoeken naar aanpassingen die ervoor zorgen dat we beter bestand zijn tegen effecten van extreme weersomstandigheden.

Probleem van iedereen

Het klinkt ingewikkeld, maar ook u merkt iets van de droogte. Waterbedrijven waarschuwen waarschuwt niet voor niets over het watertekort. Het is belangrijk om zuiniger om te gaan met water. Elke dag gebruiken per persoon gemiddeld 120 liter water. Voor veel klusjes gebruiken we schoon drinkwater. We gebruiken het meeste water tijdens het douchen (39,7 liter), bij het doortrekken van het toilet (36,2 liter) en bij de wastafel (5,1 liter). Benieuwd naar hoeveel drinkwater u op een dag gebruikt? Bereken het.

Wat kunnen we zelf doen

We kunnen lekkende kranen repareren en een minuutje korter douchen. Dat scheelt zo’n 20.000 liter water per jaar! Met wat eenvoudige acties bespaart u al een hoop.

  • Stap onder de douche in plaats van in bad.
  • Laat de kraan zo min mogelijk doorlopen.
  • Haal stenen uit uw tuin. Zet groen erin.
  • Schaf een regenton aan.

En dan nog een handige tip: Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan de nieuwe potten. Je kunt de oude stortbak ‘opvullen’ met bijvoorbeeld een volle waterfles. Wilt u meer weten? Kijk op de website.