Handgemaakte nestkasten tegen eikenprocessierups

17 mrt 2021
Nestkasten maken
De gemeente West Betuwe is weer diverse nestkasten voor koolmezen rijker. Op 12 maart hingen twee leerlingen van de vmbo-school de Lingeborgh en wethouder Sietske Klein – de Jong diverse nestkasten op langs de Randweg in Geldermalsen. De leerlingen deden dit vanuit het techniekproject TechExplore24. De nestkasten helpen de gemeente in de natuurlijke strijd tegen de eikenprocessierups. Er worden dit jaar vijftig nestkastjes in eikenbomen opgehangen.

De huisjes werden gemaakt door Bouwmensen. Dit zijn praktijkgerichte Mbo-opleidingen in de bouwsector. De leerlingen bouwden tijdens de lessen aan de materialen. Het hout stelde bouwbedrijf De Vee & Sliepen beschikbaar. Door de sluiting van de scholen duurde het timmeren langer dan gepland. Onlangs waren de kasten klaar. De gemeente koos voor het ophangen een plek met veel eikenbomen. Voor de rups is dit de natuurlijke plaats om zich te vestigen.

Nestkasten voor vogels

De nestkasten dragen bij aan de natuurlijke bestrijding van de jeukrups. De kasten zijn voor koolmezen. Deze vogel is een vijand van de rups. Dat zorgt voor een duurzame en natuurlijke bestrijding. Inmiddels hangen er door heel de gemeente tal van kasten voor de vogels. Door ze nu al op te hangen, is de kans groter dat de vogels zich nestelen. De gemeente heeft in de afgelopen jaren goede ervaringen opgedaan met deze manier van bestrijding.

Preventieve bestrijding vanaf april

Op dit moment zijn er nog geen rupsen. Om een plaag in de komende maanden te voorkomen, start begin april de preventieve bestrijding. Dat doen we door eikenbomen vroegtijdig in te spuiten met een biologisch middel. Voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten belangrijk. Dat kan ook in de avonduren of zelfs ’s nachts zijn. Zo voorkomen we in het voorjaar een plaag.