Gemeentehuis kleurt tot en met 10 december oranje

Gemeentehuis kleurt tot en met 10 december oranje

24 november 2023
Dorpen en stadjes

Van 25 november tot en met 10 december kleurt de avondverlichting in het gemeentehuis van West Betuwe oranje. Met deze actie steunen we de campagne van Orange The World. De campagne richt zich tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wij willen een samenleving zonder geweld, discriminatie en racisme. En waarin iedereen mag zijn, wie hij, zij of hen wil zijn. Met regelmaat vragen we aandacht voor een inclusieve samenleving. De komende twee weken staan dan ook in het teken van aandacht tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Cijfers

In Nederland maakte 45 procent van alle vrouwen ooit in haar leven fysiek of seksueel geweld mee. En bijna 60 procent van alle vrouwen die om het leven werden gebracht, werd door hun partner of ex-partner vermoord. Dat heet partnermoord. Dit zijn schrikbarend hoge getallen. De oorzaak is niet altijd aan te pakken, maar u en wij kunnen wel signaleren of anoniem melden.

Signalen

Geweld tegen vrouwen en meisjes is haast onzichtbaar. Toch kunt u signalen in uw omgeving of bij uzelf herkennen. je ziet vaak dat u in uw relatie steeds meer regels krijgt opgelegd, gevolgd door vervelende consequenties. Totdat u op eieren moet lopen. U verliest waardevolle contacten en raakt geïsoleerd en twijfelt steeds meer aan uzelf. Het is belangrijk dat u erover praat met mensen die u vertrouwt. Dat kunnen uw buren, familie of vrienden zijn. U kunt ook contact opnemen met hulpinstanties zoals Veilig Thuis.

Internationaal handgebaar

Inmiddels is er een internationaal handgebaar dat slachtoffers kunnen gebruiken om aan te geven dat ze in nood zijn. Het slachtoffer richt de handpalm naar voren. De duim is in de handpalm gevouwen en de vingers slaan over de duim. Het slachtoffer vorm daarmee een vuist waarbij de duim is ingesloten.

Meer informatie

Op www.wegwijsinwestbetuwe.nl staat meer informatie over seksueel en huiselijk geweld. Slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld kunnen zich anoniem melden bij Veilig Thuis. Deze organisatie is 24 uur per dag bereikbaar via 0800-2000. Voor seksueel geweld is er ook Centrum voor Seksueel Geweld (CSG). Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via 0800-0188. Bij spoed belt u altijd 112.