Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen is de larve van de nachtvlinder. De vlinder legt in het voorjaar de eitjes in de toppen van eikenbomen. Van mei tot en met augustus komt de rups voor op deze bomen. Ze zijn te herkennen aan de nesten van dicht spinsel rond de stam of dikkere zijtakken. Na een aantal vervellingen ontstaan de brandharen. De haren veroorzaken klachten aan huid, ogen en/of luchtwegen bij mens en dier.

Voorkom contact

De haren zorgen voor vervelende klachten. Het is belangrijk om contact met brandharen te voorkomen. Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? We geven u graag een aantal tips:

  • Raak rupsen en (oude) nesten niet aan.
  • Zorg dat uw hals, armen en benen bedekt zijn.
  • Houd voldoende afstand van besmette bomen.
  • Pas op met dieren. De rupsen geven ook klachten bij honden en paarden.

Aanraking

Het kan voorkomen dat u in contact komt met de brandharen. De rups laat de haren namelijk los door aanraking of wind. Bent u in aanraking gekomen? Dit kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals jeuk, bultjes, blaasjes, hoesten, een rode huid en/of ontstoken ogen. Ook is het mogelijk dat u door de klachten moeilijk kan slikken, een loopneus krijgt of duizelig wordt. Hoe erg de reactie is, is voor iedereen anders. Ook dieren kunnen last krijgen van de brandharen.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte langs wegen en verblijfsgebieden. Wij kiezen voor een preventieve aanpak door eikenbomen vroegtijdig in te spuiten met een biologisch middel. Op deze manier wordt een plaag zoveel mogelijk voorkomen. Ondanks dat is het mogelijk dat rupsen en nesten opduiken. Onze specialisten houden de situatie goed in de gaten. Per situatie bepalen we dan de aanpak. Mocht het nodig zijn, dan zuigen we rupsen weg. Daarvoor werken wij samen met de Avri. De Avri neemt het buitengebied voor haar rekening. De gemeentelijke buitendienst zorgt voor de begraafplaatsen en gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom.

Ziet u de rups in uw woonomgeving? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Dit kan op drie manieren: 

Ziet u de rups op landgoed Mariënwaerdt in Beesd? Neem dan contact op met de organisatie van Heerlijkheid Mariënwaerdt via 0345 - 68 70 10.