Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen is de larve van de nachtvlinder. De vlinder legt in het voorjaar de eitjes in de toppen van eikenbomen. Van mei tot en met augustus komt de rups voor op deze bomen. Ze zijn te herkennen aan de nesten van dicht spinsel rond de stam of dikkere zijtakken. Na een aantal vervellingen ontstaan de brandharen. De haren veroorzaken klachten aan huid, ogen en/of luchtwegen bij mens en dier.

Voorkom contact

De haren zorgen voor vervelende klachten. Het is belangrijk om contact met brandharen te voorkomen. Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Let dan op het volgende:

  • Raak rupsen en (oude) nesten niet aan.
  • Zorg dat uw hals, armen en benen bedekt zijn.
  • Houd voldoende afstand van besmette bomen.
  • Pas op met dieren. De rupsen geven ook klachten bij honden.

Aanraking

Het kan voorkomen dat u in contact komt met de brandharen. De rups laat de haren namelijk los door aanraking of wind. Bent u in aanraking gekomen? Dit kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals jeuk, bultjes, blaasjes, een rode huid en/of ontstoken ogen. Ook is het mogelijk dat u door de klachten moeilijk kan slikken, een loopneus krijgt of duizelig wordt. Hoe erg de reactie is, is voor iedereen anders. Ook dieren kunnen last krijgen van de brandharen.

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Wij kiezen voor een preventieve én natuurlijke aanpak. De preventieve bestrijding houdt in dat we de eikenbomen vroegtijdig in spuiten met een biologisch middel. Zo voorkomen we een plaag. In aanvulling daarop zetten we in op natuurlijke bestrijding. Verspreid door heel de gemeente hangen tal van nestkasten voor koolmezen. De vogel is een natuurlijke vijand van de rups. Dat zorgt voor duurzame manier van bestrijden.

Ondanks deze aanpak is het mogelijk dat rupsen en nesten opduiken. Daarom houden onze specialisten de situatie goed in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan worden de rupsen weggezogen. Daarvoor werken wij samen met de Avri. Avri neemt het buitengebied voor haar rekening. De gemeentelijke buitendienst zorgt voor de begraafplaatsen en gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom. Op de website van Avri vindt u een kaart met daarop alle eikenbomen en de manier waarop zij die behandelen.

Heeft u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Voor de bestrijding adviseren wij u om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Ziet u de rups langs de wegen op landgoed Mariënwaerdt in Beesd? Neem dan contact op met de organisatie van Heerlijkheid Mariënwaerdt via 0345 - 68 70 10. 

Ziet u de rups in uw woonomgeving? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Dit kan op drie manieren: