Eenmalige energietoeslag voor inwoners met laag inkomen

De kosten voor energie zijn flink gestegen. Het kan moeilijk zijn om uw energierekening te betalen. Heeft u een laag of een minimum inkomen? Dan komt u in aanmerking voor de energietoeslag. Ook keren wij opnieuw een energietoeslag voor 2023 automatisch uit. Dat doen we aan inwoners die in 2022 ook recht hadden op de energietoeslag. Het eerste deel van 500 euro heeft u inmiddels automatisch ontvangen. Het tweede deel van 800 euro is uitgesteld.

Tweede betaling uitgesteld

Eerder las u op deze website dat u vóór maart 2023 het tweede geldbedrag van 800 euro zou ontvangen. Deze informatie klopt niet meer. Wij mogen het overige geldbedrag nu niet overmaken. Dat komt omdat we moeten wachten op goedkeuring van een wetsvoorstel door het kabinet. Het kabinet hoopt het wetsvoorstel per 1 juni 2023 goed te keuren. U ontvangt van ons bericht als de wet is goedgekeurd, maar ook als de wet is afgekeurd.

Bekijk regelmatig deze webpagina en blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Had u in 2022 recht op de energietoeslag maar heeft u die toen niet aangevraagd?

U kunt de energietoeslag voor 2022 niet meer aanvragen. Voor 2023 kunt u ook geen energietoeslag aanvragen. Hiervoor wachten we eerst op de goedkeuring van het wetsvoorstel door het kabinet.  

Landelijk Noodfonds Energie voor huishoudens

Huishoudens met maximaal een inkomen van 200% van de bijstandsnorm komen in aanmerking voor het Noodfonds Energie. Dit noodfonds betaalt een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfond energie is een samenwerking van verschillende energieleveranciers en de Rijksoverheid.

Als u in aanmerking wilt komen, doet u eerst een Noodfonds-check via www.noodfondsenergie.nl.

Heeft u hulp nodig met het invullen van het formulier?

Neem dan contact op met het hulppunt van Welzijn West Betuwe. Zij helpen u graag. U bereikt hen via 06 183 432 39 of hulppunt@welzijnwestbetuwe.nl.

Komt u in de problemen met uw energierekening?

Het kan voorkomen dat de eerder ontvangen energietoeslag en het prijsplafond u onvoldoende helpen. En dat u als nog in de problemen komt met uw energierekening. Wij hebben voor inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen, verschillende toeslagen en regelingen. Door gebruik te maken van deze regelingen, verlaagt u uw maandelijkse uitgaven. U vindt alle informatie hierover op www.wegwijsinwestbetuwe.nl/geldzaken. Ook vindt u hier uitgebreide tips over budgetteren, huishoudelijke administratie, energiebesparing en veel meer.

Energiebesparing

Vaak kunt u al heel makkelijk besparen op uw energiekosten door maatregelen in of aan uw huis te treffen. Het Energieloket West Betuwe helpt u hierbij. Zij geven u onafhankelijk en persoonlijk advies over energiebesparing en het verduurzamen van uw woning. Ook biedt Energieloket West Betuwe gratis een energiecoach aan. Deze coach kijkt dan samen met u naar bespaarmogelijkheden. Kijk op www.energieloketwestbetuwe.nl. Het Energieloket werkt in opdracht van de gemeente West Betuwe.

De uitkering van de eenmalige energietoeslag hangt af van uw inkomen en woonsituatie. Onderstaand overzicht helpt u bij inschatten of u in aanmerking komt. De hoofdhuurder of eigenaar van de woning vraagt de toeslag aan. 

Maximaal maandinkomen

U komt in aanmerking als u inkomen niet hoger is dan in het onderstaande overzicht met netto-bedragen inclusief vakantietoeslag.

 • U bent alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd - € 1.310,05
 • U bent alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd - € 1.310,05
 • U bent gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd - € 1.871,50
 • U bent alleenstaand en gepensioneerd - € 1.455,67
 • U bent gehuwd of samenwonend en gepensioneerd - € 1.971,05

​​​​​​Heeft u een bijstandsuitkering via Werkzaak? Of ontvangt u bijzondere bijstand voor bewindvoering of budgetbeheer? Dan heeft u eind april 2022 automatisch de energietoeslag ontvangen. Heeft u geen eenmalige energietoeslag ontvangen? Neem dan contact op met teamsociaal@westbetuwe.nl.

Wanneer ontvangt u geen eenmalige energietoeslag?

U ontvangt geen eenmalige energietoeslag  als u op de aanvraagdatum:

 • de energietoeslag van een andere gemeente heeft ontvangen;
 • de afgelopen 3 maanden inkomsten boven 120% van het bijstandsniveau had;
 • student was en studiefinanciering (WSF 2000) ontving;
 • in een instelling of opvanghuis woonde;
 • alleen een briefadres had in de gemeente en geen eigen woonadres;
 • de leeftijd had van 18, 19 of 20 jaar oud;
 • niet in West Betuwe woonde;
 • geen geldige verblijfstitel had;
 • u samenwoonde met iemand die de toeslag al ontving.

Belangrijk om te weten

We controleren of uw huishouden voor de eenmalige energietoeslag in aanmerking komt. In sommige situaties komt u niet in aanmerking voor de energietoeslag. Ook al heeft u een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. 

Digitaal aanvragen 

U start met de aanmelding op gezondverzekerd.nl. 

Aanvragen via de Ockto-app
De gemeente West Betuwe maakt gebruik van de Ockto-app voor de aanvraag van de energietoeslag. Via de Ockto-app stuurt u eenvoudig, vertrouwelijk en automatisch uw inkomensgegevens op. U logt in met uw  DigiD.  

 • Download de Ockto-app via App Store of via Google Play.
 • Ga naar onderzoek.gezondverzekerd.nl.
  - Vul uw casenummer in.
  - Klik op ‘start aanleveren’.
  - Klik daarna op ‘Ik heb de Ockto-app’ om verder te gaan.
  - Scan de QR-code met uw telefoon. 
 • De Ockto-app start vanzelf op. Volg hierna de stappen in de app. 
 • Log in met uw DigiD. 
 • Heeft u een partner? Lever ook deze gegevens aan.

Ik wil of kan de Ockto-app niet gebruiken. Hoe vraag ik de eenmalige energietoeslag aan?

Als u geen gebruikmaakt van de Ockto-app kunt u de eenmalige energietoeslag aanvragen door uw gegevens te uploaden via de website van Gezond Verzekerd.

Uploaden via de website van Gezond Verzekerd

 • Ga naar Aanleveren bewijsstukken op gezondverzekerd.nl.
 • Gebruik uw casenummer en geboortedatum om uw inkomensgegevens handmatig te uploaden.

Hulppunten van Welzijn West Betuwe kunnen helpen bij uw aanvraag

Kunt u niet digitaal aanvragen? Welzijn West Betuwe helpt u graag.
Aanmelden is verplicht. Bel 06 183 432 39 of of mail naar hulppunt@welzijnwestbetuwe.nl voor het maken van een afspraak.

U bent u welkom bij het Hulppunt in Geldermalsen op:

 • Iedere 3e dinsdag: 9.00 tot 12.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur  
 • Iedere 2e en 4e vrijdag 09.00 tot 12.00 uur.

Locatie:

 • Pluk Geldermalsen, Welzijn West Betuwe,
  Rijksstraatweg 64-005
  4191 SG Geldermalsen

Er zijn ook Hulppunten in Asperen, Beesd, Vuren en Waardenburg. Kijk op welzijnwestbetuwe.nl/hulppunten-gaan-weer-van-start/ voor meer informatie.

Vragen en antwoorden over de eenmalige energietoeslag en besparen op energie

 • Kopie of scan van uw loonstrook, uitkeringsspecificatie en andere inkomstenbewijzen van de afgelopen drie maanden.

Heeft u een partner? U levert ook de bewijsstukken van uw partner aan.

Misschien zijn er nog andere documenten nodig. De gemeente neemt dan contact met u op.

Bij de toekenning kijken wij niet naar uw vermogen. Bezittingen (zoals spaargeld of aandelen) tellen niet mee. Ook hoeft u niet aan te tonen dat uw energierekening is gestegen.

De energietoesalg voor 2023 bestaat uit twee delen; een deel van 500 euro en een deel van 800 euro. Ontving u in 2022 een energietoeslag? Dan heeft u automatisch het eerste deel van 500 euro ontvangen. de uitbetaling van het tweede deel van 800 euro is uitgesteld. 

 

U ontvangt de energietoeslag binnen 8 weken na de aanvraag.

Heeft u recht op de energietoeslag en deze in 2022 nog niet eerder aangevraagd? U kunt de energietoeslag niet meer aanvragen. Komt u in geldproblemen? Neem dan contact op met Team sociaal via 0345 - 72 88 01 of stuur een e-mail naar teamsociaal@eestbetuwe.nl

Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag? Welzijn West Betuwe helpt u graag. Iedere tweede en vierde vrijdag, en iedere derde dinsdagmorgen en -avond van de maand bent u welkom bij het Hulppunt in Geldermalsen.

Aanmelden is niet verplicht. Bel of mail naar op 06 183 432 39 of hulppunt@welzijnwestbetuwe.nl.

Tijden:
 

 • Iedere 3e dinsdag: 9.00 tot 12.00 uur en 19.00 tot 21.00 uur  
 • Iedere 2e en 4e vrijdag 09.00 tot 12.00 uur.

Locatie:

Pluk Geldermalsen, Welzijn West Betuwe,

Rijksstraatweg 64-005
4191 SG Geldermalsen

Er zijn ook Hulppunten in:
 

 • Asperen
 • Beesd
 • Vuren
 • Waardenburg

Kijk op welzijnwestbetuwe.nl/agenda/ voor meer informatie.

Er zijn veel mogelijkheden om energie én geld te besparen. U hoeft niet zelf uit te zoeken hoe u dat het beste kan doen. U maakt hiervoor eenvoudig gebruik van een gratis energiehulp of energiecoach van het Energieloket West Betuwe. Zij kijken samen met u naar mogelijkheden om nog meer energie te besparen en ze geven advies en tips. U maakt direct een afspraak via de website van het Energieloket.

Op de website van het Nibud leest u tips om eenvoudig energie en gas te besparen. Energie besparen - Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting 

Heeft u hoge energiekosten en maakt u zich zorgen hierover? Of heeft u problemen met het betalen van uw energierekening? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw energieleverancier voor een betalingsregeling.

Komt u vanwege een hoger inkomen niet in aanmerking voor deze regeling, maar heeft u wel een hogere energierekening?

Wanneer u er financieel  niet uitkomt dan kunt u contact opnemen met Team Sociaal. Wij helpen u graag. Dit kan ook als u een hoger inkomen heeft dan 120% van het sociaal minimum. De manier waarop wij u kunnen helpen hangt af van uw situatie. Hierover gaan wij dan met elkaar in gesprek. Team sociaal West Betuwe is er voor u. Wilt u meer informatie? Bel of mail ons dan gerust via telefoonnummer 0345 - 72 88 01 of stuur een e-mail naar teamsociaal@westbetuwe.nl.

Dat kan ook tot lastige situaties leiden in uw portemonnee. Team Sociaal adviseert u graag als u hier zelf niet uit komt.