Compensatieregeling voor maatschappelijk organisaties

Een regeling van de gemeente voor maatschappelijke organisaties die door het coronavirus in de financiële problemen komen. Het is een bedrag van maximaal 7.500 euro. Ook is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen voor leningen en huur.

Heeft u vragen? Neem dan contact op via compensatieregeling@westbetuwe.nl of 0345 – 72 88 00. Dat kan op werkdagen tussen 10.00 en 14.00 uur.

De termijn is verlengd. Aanvragen is mogelijk tot en met 31 december 2021. 

De compensatieregeling is voor maatschappelijke organisaties die door het coronavirus financieel in de problemen komen. Denk onder andere aan non-profit organisaties, verenigingen, bibliotheken, kunst-, cultuurinstellingen en dorpshuizen. Daarnaast is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen voor leningen en huur.

Compensatieregeling

De gemeente steekt een helpende hand toe bij financieel nadeel tot maximaal 15.000 euro. We vergoeden daarvan 50 procent, tot 7.500 euro. Bedragen tot 500 euro zijn voor rekening van de organisatie. Het gaat om aantoonbare financieel nadeel als gevolg van het coronavirus. Wilt u deze regeling aanvragen? Klik dan op de knop ‘aanvragen’ bovenaan deze pagina. Of gebruik het formulier onder het kopje 'Hoe dient een een verzoek in?'. 

Uitstel van betaling

Naast deze financiële compensatie gaat de gemeente coulant om met uitstel van betaling van huur en leningen. Maatschappelijke organisaties hoeven tot en met 30 juni 2021 geen huur of leningen te betalen. Zij moeten dit wel aanvragen bij de gemeente, dit gaat niet automatisch. Dat doet u door een mail te sturen naar compensatieregeling@westbetuwe.nl.

 • Het is voor een non-profit organisatie met een maatschappelijk doel gericht op de inwoners van en actief in de gemeente West Betuwe. Het gaat om een bestaande organisatie per 15 maart 2020.
 • De organisatie valt in één van de volgende categorieën:
  • Verenigingen met leden, contributiebetalingen en eventueel sponsoring, waaronder sport-, muziek- (bijvoorbeeld: fanfares en harmonieën), zang-, toneelverenigingen en scouting.
  • Organisaties gericht op educatie, waaronder musea, bibliotheken, cultuur- en kunstinstellingen. Het gaat niet om regulier onderwijs.
  • Organisaties die activiteiten en evenementen organiseren en afhankelijk zijn van de inkomsten daarvan, waaronder Oranjeverenigingen, organisaties muziekevenementen en kunstfestivals.
  • Organisaties die een accommodatie exploiteren waarin activiteiten georganiseerd worden, waaronder dorpshuizen, cultureel centra en concertlocaties.
  • Een organisatie die niet in één van deze categorieën past, maar wat betreft doel, organisatie, financieringsvorm en samenstelling hiermee vergelijkbaar is.
 • De maatschappelijke organisatie heeft aantoonbare financieel nadeel door het coronavirus.
 • Het gaat hier om een vangnetregeling van de gemeente. Dit betekent dat de gemeentelijke regeling slechts een uitkomst biedt als er geen aanspraak gemaakt kan worden op landelijke of provinciale regelingen. Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid
 • De compensatieregeling is niet voor commerciële partijen of activiteiten waarvoor al gebruik kan worden gemaakt van andere regelingen.

Dien een verzoek in via het DigiD formulier bovenaan deze pagina. U kunt het formulier hieronder ook downloaden als PDF. Print het formulier uit en vul het in.

Scan het ingevulde formulier in en stuur het naar compensatieregeling@westbetuwe.nl

Uitstel van betaling

Wilt u een verzoek indienen voor de uitstel van betaling van leningen of huur? Stuur dan een mail naar compensatieregeling@westbetuwe.nl of bel naar 0345 – 72 88 00.