Buurtpark de ontmoeting Tricht

Buurtpark ‘De Ontmoeting’ in Tricht / Buurmalsen geopend

11 mei 2023
Dorpen en stadjes

Op woensdag 10 mei is het buurtpark op de grens van Tricht en Buurmalsen officieel geopend. Tijdens de opening door wethouder Rutger van Stappershoef is ook de naam van het buurtpark onthuld: ‘De Ontmoeting’. Deze naam is bedacht door Joice van Loenen naar aanleiding van een prijsvraag van de speeltuinvereniging ‘t Spinneweb. Er waren meer van 50 inzendingen van originele namen. Uit deze 50 namen is een shortlist gemaakt van 4 namen en daar is ‘Buurtpark De Ontmoeting’ uitgekomen.

Wat is er in het park te vinden?

Het is een divers park met als centrale punt van het park een ontmoetingsboom met banken. Voor een ieder genoeg speelplezier: natuurlijke speeltoestellen in de vorm van boomstammen, er is speelwater met stapstenen, een trapveldje, en een steiger en boomstammen om vanaf te vissen. In het uiterste punt van het park is zelfs een klein bos. Het doel van dit kleine bos is dat de natuur zichzelf kan ontwikkelen en dat het minimaal onderhouden wordt. Natuurlijk is in het plan ook rekening gehouden met de biodiversiteit doordat er gebruik gemaakt is van verschillende bloemen, planten en kruiden speciaal voor vlinders en insecten. Maar ook voor mensen is er een speciaal plukbosje.

Wethouder aan het woord

Wethouder Rutger van Stappershoef: “De inwoners van Tricht hebben op diverse plekken last gehad van de werkzaamheden aan het spoor en de wegen. Met dit park sluiten we dit op een positieve manier af. Mooi om te zien hoe ook dat in goede samenwerking met oa de klankbordgroep, speeltuinvereniging en andere betrokkenen is gegaan.”

De naam

“De naam ‘De Ontmoeting’ is een mooie en passende naam, zeer treffend bedacht door Joice. Het park verbindt de twee oevers van de Hooglandse Wetering en daarmee de twee dorpen Tricht en Buurmalsen. Jong en oud ontmoeten elkaar door de activiteiten die er te doen zijn. In het amfitheater kun je kennismaken met de talenten van je dorpsgenoten. Het is ook een ontmoeting met de natuur, door de combinatie van plukken, eten en ontdekken.

Totstandkoming van het buurtpark

In Tricht is door ProRail lange tijd gewerkt aan de aanleg en vernieuwing van het spoor. Ook is er een nieuwe rondweg en zijn er tunnels gekomen. Als compensatie is het plan gekomen om voor de inwoners een park aan te leggen. Hierna volgde een intensief traject van voorbereiding met de klankbordgroep en bewonersparticipatie. Hoveniersbedrijf Flora Nova uit Ophemert heeft het buurtpark aangelegd. Ook onderhouden zij het park het eerste jaar.