Blijf fit met de Springtouwchallenge

9 jun 2021
Op woensdag 9 juni overhandigde wethouder Ton van Maanen een dertien meter lang springtouw aan OBS De Bloeiende Betuwe. Dit was het startsein voor de Springtouwchallenge. Deze vindt plaats in de Week Voor De Gezonde Jeugd van 7 tot 11 juni.

Met een kist vol appels, bidons en een springtouw onder de arm kwam wethouder Ton van Maanen aan op de basisschool in Rhenoy. Van Maanen overhandigde de materialen aan de jongste en oudste leerling van de school en gaf daarmee het startsein van de Springtouwchallenge. Hiermee vraagt gemeente West Betuwe aandacht voor meer beweging en een gezonde voeding onder kinderen tot twaalf jaar.

Springtouwchallenge

Alle scholen in West Betuwe ontvingen een lang springtouw. De Springtouwchallenge daagt scholen uit om met zoveel mogelijk kinderen minimaal tien sprongen te maken. De winnaar van de Springtouwchallenge ontvangt een ‘Koele Pauze’ met sportieve activiteiten en gezonde snacks. Ook de Bloeiende Betuwe gaat de uitdaging aan. Directeur Marieke Koelen: “De activiteit is laagdrempelig. En sluit aan bij de beleving van kinderen om te bewegen. Alle leerkrachten werden meteen enthousiast om de uitdaging met de kinderen op te pakken.” Wethouder Van Maanen is blij dat ook basisscholen het belang inzien van beweging. “Stilzitten is voor niemand goed. En juist kinderen die fit en gezond zijn én dat blijven, profiteren daarvan in de toekomst. Het is beter voor hun concentratie en ze kunnen makkelijker een prestatie leveren.”

Gezonde voeding

In de Week Voor De Gezonde Jeugd organiseert het project ‘Beweeg meer, eet gezond’ verschillende activiteiten. Deze richten zich op een gezonde leefstijl waarin ook gezonde voeding een belangrijk aandachtspunt is. Daarom ontvangen kinderen bij de verschillende activiteiten een gezonde snack. Van Maanen: “Bij een gezonde leefstijl is gezonde voeding de brandstof om goed te bewegen. Hij vindt de aanpak van De Bloeiende Betuwe dan ook een goed voorbeeld hoe je kinderen ondersteunt een gezonde hap te eten. Koelen “Gezonde voeding vinden wij ontzettend belangrijk. Dat moedigen we ook aan door drie keer per week groente of fruit verplicht te stellen tijdens de pauzehap. Ook vragen we ouders en kinderen om traktaties zo gezond mogelijk te houden.”

Samenwerking

Het project ‘Beweeg meer, eet gezond’ is een samenwerking tussen GGD Gelderland-Zuid, Welzijn West Betuwe, Santé Partners, lokale diëtisten, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, huisartsen en de gemeente West Betuwe. Het maakt deel uit van een regionaal project ‘Samen Leren voor Gezond Gewicht Rivierenland’. Daarnaast past het project bij de JOGG-aanpak waarin gemeentebreed wordt samengewerkt aan een gezonde omgeving voor inwoners. Meer informatie over ‘Beweeg meer, eet gezond’ is verkrijgbaar via projectleider Maaike Geertzen, gezondheidsmakelaar GGD Gelderland-Zuid: mgeertzen@ggdgelderlandzuid.nl.