Maak kennis met Matthijs

Wie ben je?

Mijn naam is Matthijs Tersteeg. Ik ben in januari 2021 begonnen als projectleider preventie bij de gemeente West Betuwe. Sinds juli 2023 ben ik werkzaam als allround projectleider binnen de ‘flexibele kern’. Dat betekent dat ik niet meer alleen binnen het sociaal-maatschappelijk domein actief ben, maar ook breder in de organisatie kan worden ingezet. Intern jobhoppen dus.

Wat doe je bij Gemeente West Betuwe?

Als projectleider preventie hield ik me vooral bezig met transformatie in het sociale domein. Daarbij lag mijn focus op de mentale weerbaarheid van jongeren. We zetten in het sociale domein steeds meer in op preventie en gezondheid, met als doel dat de inwoners van onze gemeente veerkrachtig en weerbaar zijn. Dat maakt dat ze zelfstandig en op eigen kracht hun leven kunnen leiden.

Eén van de projecten waar ik aan heb meegewerkt is ‘Wegwijs in West Betuwe’. In deze digitale sociale kaart kunnen inwoners informatie vinden over alle vrij toegankelijke voorzieningen in onze gemeente. Zo kunnen inwoners gemakkelijk vinden waar ze terecht kunnen wanneer ze hulp nodig hebben. Veel mensen vinden het prettiger om het heft in eigen hand te nemen en oplossingen in het eigen netwerk te vinden. Dat is fijn, want in veel gevallen zijn speciale maatwerktrajecten eigenlijk niet nodig.

In mijn nieuwe functie werk ik als allround projectleider in de flexibele kern. Dat betekent dat ik op steeds andere afdelingen kan worden ingezet en nu nog niet weet waar ik hierna aan ga werken. Een behoorlijke uitdaging, want ik werk regelmatig met nieuwe mensen samen en op werkvelden waar ik minder ervaren ben. Die afwisseling spreekt me erg aan.

Met de flexibele kern zorgt de gemeente ervoor dat we wendbaarder zijn. De wereld verandert snel en je komt soms voor onverwachte situaties te staan. Denk bijvoorbeeld aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Door projectmatig en eventueel programmatisch te werken, kunnen we snel inspelen op dit soort situaties. Het team aan medewerkers in de flexibele kern kan dan snel ondersteuning bieden en de capaciteit vergroten waar en wanneer die nodig is.

Heb je een bijzonder moment meegemaakt binnen je werk?

Zeker! Ik geloof erg in het concept ikigai: de sweet spot tussen hetgeen waar je goed in bent, wat je heel veel plezier geeft en waar je dan ook nog betaald voor mag krijgen. Daar zat ik tijdens één van de laatste projecten die ik in mijn vorige functie heb afgerond. Dat was de sociale innovatieroute. Dit project is gestart omdat de mentale gezondheid van jongeren onder druk staat. Dat wordt mede versterkt doordat jongeren zich steeds meer zorgen maken over de onzekere toekomst.

In de sociale innovatieroute werkten we met 35 professionals aan innovatieve ideeën die kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor jongeren. Toen we met die groep mensen voor die doelgroep aan het werk waren, ontstond er een bepaalde energie tussen mensen die elkaar vonden tijdens het zoeken naar ideeën. Dat voelde echt als een bijzonder moment, waarbij we iets moois en belangrijks aan het doen zijn. Daar vond ik mijn ikigai.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?

Gemeente West Betuwe is een hele mooie plek om impact te kunnen maken. Je krijgt de kans om op gemeentelijk niveau te werken aan grote, belangrijke thema’s als klimaat, de kloof tussen arm en rijk en het streven naar diversiteit en inclusie. Zo kun je voor de inwoners echt een verschil maken.

Bovendien krijg je bij West Betuwe tal van mogelijkheden om je door te ontwikkelen, nieuwe uitdagingen aan te gaan en samen te werken over de domeinen heen. Met je collega’s werk je aan positieve veranderingen in de maatschappij. Dat maakt dat ik nog elke dag het gevoel heb: hier zit ik op mijn plek.