Klimaatburgemeester West Betuwe zoekt 33 jonge collega’s voor 2024

Sinds november is Willemijn Simon van Leeuwen de Klimaatburgemeester van gemeente West Betuwe. Als het aan de directeur van GeoFort ligt wordt ze al snel opgevolgd door minimaal 33 jonge klimaatburgemeesters. “Eén leerling van iedere basisschool in onze gemeente, dat is mijn doel. Hoe jonger we kinderen op een leuke manier leren over duurzaamheid en laten zien wat ze zelf kunnen doen, hoe beter. De jeugd heeft vaak hele creatieve ideeën en oplossingen, waar wij niet aan denken.”

Leerlingen die het leuk vinden om Junior Klimaatburgemeester te worden, kunnen zich aanmelden bij GeoFort. Ook als je wat ouder bent, ben je natuurlijk van harte welkom. “Bij GeoFort gaan we de junior klimaatburgemeesters begeleiden met een programma rondom onderwerpen als voedsel, afval, energiegebruik en recyclen. Dit zodat ze ook van alles komen te weten over biodiversiteit en broeikasgas en hoe zij hierin in hun eigen dorp het verschil kunnen maken”, vertelt Willemijn. 

Geridderd door burgemeester

“Iedere maand willen we een activiteit gaan doen. Dat kan een bezoek zijn aan een natuurgebied met Staatsbosbeheer, een opschoonactie bij een rivier of een bezoek aan een huis dat helemaal gebouwd is van gerecyclede materialen. Het programma zijn we nu aan het maken. Ook gaan wij de leerlingen helpen bij het organiseren van klimaat- en duurzame activiteiten die ze zelf mogen bedenken. Ze worden ook geridderd door de burgemeester van West Betuwe en mogen een eigen Junior troonrede houden in september. Dat maakt het programma natuurlijk extra bijzonder. We willen in de voorjaarsvakantie starten met het programma en stoppen in de Nationale Klimaatweek begin november. Ik hoop op veel aanmeldingen.”

Voedselspel met CO2 gebruik

Om veel aankomende jonge klimaatburgemeesters in de gemeente te bereiken, heeft Willemijn als directeur van GeoFort alle basisscholen in West Betuwe een uitnodiging gestuurd voor een ochtend gratis klimaatonderwijs. De eerste scholen hebben al positief gereageerd. Leerlingen uit groep 7 of 8 kunnen tijdens de ochtend gratis de lesmodules ontdekken die draaien om de toekomst van de aarde. “En we hopen dat ze zich natuurlijk daarna aanmelden als junior Klimaatburgemeester. Dat zullen ze vast gaan doen als zo zelf ervaren hoe snel ze zelf dingen kunt veranderen. Bijvoorbeeld door bewust te kiezen voor seizoensgebonden voedsel uit onze eigen streek”, vertelt Willemijn. “Om de invloed van eetkeuzes te laten ervaren hebben we in de Klimaatweek samen met wethouder Joke van Vrouwerff ons nieuwe Voedselinnovatiespel geopend. Dit spel  laat zien hoe de productie van voedsel en voedselverspilling doorwerken op het klimaat. Als je het verschil in CO2 gebruik ziet tussen groente uit het buitenland of Nederland, koffie met en zonder melk en tussen een pizzapunt met of zonder vlees, dan ga je toch al snel anders om met wat je eet en wat je koopt. Alle kleine beetjes helpen. Ik zeg altijd verander iedere maand 1 procent. Dat lijkt piepklein, maar als we dat allemaal doen, dan maken we met elkaar een gigantische beweging.”

1% regel

Deze 1 procent-regel gebruikt Willemijn ook in haar privéleven. “Ik ben een flexitariër, ik koop bijna geen nieuwe kleding meer, ik ga vaak op de fiets boodschappen doen en reis met de trein. Ook als Klimaatburgemeester wil ik anderen aanmoedigen door iedere maand kleine stapjes te zetten, 1% beter te worden dan de maand ervoor. Dit doe ik trouwens zonder met een vinger te wijzen of het woord ‘moeten’ te gebruiken. Ik wil op een positieve manier laten zien dat je met de juiste keuzes heel veel kunt winnen, maar het is aan iedereen zelf om het in te vullen.”

Zit je in groep 7 of 8 en heb jij hart voor het klimaat en wil je daar ook hard voor maken? Meld je dan aan als Junior Klimaatburgemeester via onderwijs@geofort.nl